ŠTA MAĐARSKA PLANIRA GRADITI U TRSTU? Mađarska kompanija Adriaport kupila tršćanska preduzeća ‘Aquila’ i ‘Seastock’, a sa njima i 32 hektara zemljišta uz more!

Mađarska kompanija Adriaport kupila je tršćanska preduzeća Aquila i Seastock, a sa njima i 32 hektara zemljišta uz more, na kom Mađari planiraju da izgrade novi lučki terminal.

Foto: Depositphotos, fiamoli

Zanimljivo je da mađarska kompanija nosi isto ime kao i projekat kojim su Česi još 1967. planirali da sagrade 410 kilometara dug tunel i željezničku prugu do Jadranskog mora, kao i ostrvo u ovom moru.

Zemljište na kojem će niknuti novi terminal nalazi se u industrijskog zoni Žavlje u opštini Milje kod Trsta. Riječ je o terenu na kom se još nalaze rafinerijska postrojenja i naftni rezervoari, a Mađari će samo za saniranje tog područja morati da izdvoje oko 100 miliona eura, dok u ovom trenutku još uvek nije jasno koliko će ih koštati gradnja cijelog terminala.

Mađari su ovom transakcijom dobili 300 metara dugu obalu i državnu koncesiju za upravljanje na 60 godina.

Planirana izgradnja višenamjenskog logističkog terminala u blizini Žavlja ugrožava konkurentski položaj luke Koper, udaljene samo sedam kilometara, piše ljubljanski Dnevnik.

Podsjećanja radi, Mađari su se okrenuli Trstu nakon što je Orban pre dvije godine, u vrijeme vlade Marjana Šareca koja nije bila naklonjena Orbanovom režimu kao aktuelna slovenačka vlada Janeza Janše, morao da odustane od učestvovanja u najvećem slovenačkom infrastrukturnom projektu gradnje drugog kolosjeka između Kopra i Divače, koji bi trebalo da poveća konkurentnost koparske luke, prenosi SEEbiz.

Očigledno ćemo na djelu imati tri kombinacije koje će srednju Evropu povezati sa jadranskim lukama. Jedna je pomenuta pruga Divača-Koper koja vodi u Luku Koper, drugi je najavljena mađarska kombinacija sa Trstom, a treći je nizinska pruga od Zagreba prema Rijeci koju u svojim planovima imaju kineski investitori.

Ova posljednja varijanta daleko je najsporija u realizaciji pa je Rijeka zapravo najugroženijima mađarskim strateškim potezima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj