U EUROPSKOJ UNIJI IMA MJESTA ZA SVE! Von der Leyen: Proturomsko raspoloženje treba zamijeniti otvorenošću!

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je jučer zemlje članice EU, povodom Europskog dana komemoriranja nacističkog istrebljenja Roma, da se angažiraju na tome da se okonča diskriminacija Roma. 

VON DER LEYEN NUDI BRITANIJI TRGOVINSKI SPORAZUM BEZ PRESEDANA ...

Von der Leyen: Moramo zamijeniti proturomsko raspoloženje otvorenošću i prihvaćanjem

U zajedničkom priopćenju koje potpisuju i potpredsjednica Komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova te povjerenica za jednakost Helena Dalli, šefica Europske komisije odala je počast žrtvama poput one koju je podnio Raymond Gurême, jedan od posljednjih preživjelih iz internacijskog logora za francuske Rome, koji je umro u svibnju u dobi od 94 godine.

On se borio do kraja za prava i dignitet Roma“, navela je Von der Leyen.

Moramo zamijeniti proturomsko raspoloženje otvorenošću i prihvaćanjem, govor i zločine iz mržnje tolerancijom i poštivanjem ljudskog digniteta te brutalnost edukacijom o Holokaustu”, istaknula je predsjednica Europske komisije.

Komisija stoga poziva sve zemlje članice da se udruže i angažiraju na okončanju rasizma i diskriminacije koji flagrantno pogađaju naše velike romske manjine“, navela je Von der Leyen.

Ona je zatražila da se angažiraju na primjeni novog strateškog okvira Komisije za jednakost, uključivost i sudjelovanje Roma, kako bi se postigla društvena pravednost i jednakost u svakom smislu.   

Tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je 500.000 Roma

Više od šest miliona Židova ubili su nacisti tokom Drugog svjetskog rata, a istu sudbinu doživjelo je i 500.000 Roma. Drugi august, proglašen je Europskim danom sjećanja na Holokaust Roma.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj