DIGITALNI SUVERENITET I NEOVISNOST! Upoznajte ‘GAIA-X’: Ovo je nastojanje Europe da dobije podatkovni ‘oblak’ neovisan od američkih i kineskih tehnoloških divova!

Europa se zalaže za veću neovisnost od američkih i kineskih tehnoloških divova pomoću projekta ‘Gaia-X’, koji ima za cilj stvoriti ‘ekosistem oblaka i podatkovnih usluga’ zaštićenih zakonima EU-a.

SLIKA-GAIA-X

„Većina europskih podataka se čuva van Europe ili, ako se čuva u Europi, onda je to na serverima koji pripadaju vaneuropskim kompanijama“, upozorili su stručnjaci i zvaničnici sredinom jula u izveštaju na 30 stranica napisanom pod upravom bivšeg menadžera velike nemačke softverske firme SAP, Henricha Kagermana.  Francuzi su početkom mjeseca organizirali i sastanak IT profesionalaca, ocijenivši da sve te podatke dati u ruke „vanevropskim akterima“ pored veoma dobrih europskih stručnjaka za tu oblast,  u mnogome znači „izdaju europskih kompanija ili institucija“. Jedan od izvora zabrinutosti Europljana potiče iz američkog “Zakona o ‘oblaku'” koji u određenim slučajevima moćnim sigurnosnim agencijama SAD-a omogućava pristup tuđim podacima kod američkih provajdera, gdje god da se nalaze na planeti.

Podsjećamo, prema ugovorima koje su potpisali „Google Cloud“ sa Renaultom, „Orangeom“ sa „Deutsche bank“ i „Lufthanzom“, „Amazon web service“ sa „Volkswagenom“, „Microsoft“ sa francuskim Ministarstvom zdravstva, podaci ovih europskih kompanija i institucija će biti pohranjeni u cloud (oblak) ovih američkih informativnih giganata, odnosno na njihovim serverima.

Napori Europe da sačuva podatke od ruku i podatkovnih centara međunarodnih tehnoloških divova dobili su poticaj jer su čelnici iz Njemačke i Francuske udružili snage kako bi se projekt pokrenuo.

Njemački savezni ministar gospodarskih poslova i energetike Peter Altmaier i francuski ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire predstavili su u junu projekt, koji je prvobitno predstavljen na konferenciji u Njemačkoj prošlog oktobra. Ministri iz Francuske i Njemačke sastali su se da formalno pokrenu Gaia-X, EU cloud inicijativu koja ima za cilj uspostaviti interoperabilnu razmjenu podataka putem koje kompanije mogu dijeliti podatke pod zaštitom europskih zakona.

Projektom je uspostavljena belgijsku neprofitna ‘GAIX-X’ fondacija, koja treba osigurati da se članice pridržavaju svojih ciljeva suvereniteta podataka, dostupnosti podataka, interoperabilnosti, prenosivosti, transparentnosti i fer sudjelovanje. Objavljeno je i pet dokumenata koji objašnjavaju svrhu i tehnički dizajn projekta. Kako je izvijestio Euractiv, Le Maire je rekao da je cilj projekta ostvariti europski suverenitet. “Mi nismo Kina. Nismo Sjedinjene Države. Mi smo europske zemlje s vlastitim vrijednostima”, rekao je.

Ukratko, inicijativa je ojačati europski digitalni ekosistem – iako postoji nešto više od toga. Evo što trebate znati.

Što je Gaia-X?

Gaia-X je inicijativa koja se nada stvaranju jedinstvenog ekosistema oblaka i podatkovnih usluga zaštićenih europskim zakonima o podacima. U sistemu će se vidjeti različiti dobavljači usluga u oblaku povezanih interoperabilnom razmjenom podataka koja bi djelovala kao brod za podatke iz svih industrija. Također će služiti kao spremište koje tvrtke mogu pretraživati ​​kada traže specifične podatkovne usluge – poput umjetne inteligencije (AI), IoT, analitike i sl.

Platforma nije toliko zaokupljena rivalima poput Amazonove, Googleove i Microsoftove oblačne platforme, koliko je to pokušaj povezivanja postojećih oblačnih usluga europskih tvrtki u jedinstveni ekosistem. Uz to što će domaći pružatelji usluga oblaka biti vidljiviji, Gaia-X će olakšati kompanijama u raznim industrijama I društvenim djelatnostima – poput zdravstva, poljoprivrede, financija, energetike i javnih usluga – razmjenu podataka.

Zašto je predstavljena Gaia-X?

EU želi da Europa bude lider u inovacijama koje se temelje na podacima, posebno u evolucijskim područjima umjetne inteligencije, velikim podatkovnim i računarskim oblacima. Kako ističu projektni radovi Gaia-X, Europa trenutno nema značajnu oblačnu platformu, pretraživač ili operativni sistem o kojem se govori, a umjesto toga, oslanja se na izbor infrastrukture i platforme dobavljače iz inozemstva, posebno SAD-a i Kine. Ove zemlje zauzimaju različito stajalište o zakonima koji uređuju vlasništvo podataka, obradu podataka i privatnost, koji mogu stvoriti sukob interesa: kompaniji je teže zaštititi podatke svojih korisnika ako se pohranjuju i obrađuju na poslužitelju u SAD-u, koji djeluje prema različitim zakonima o podacima.

Cilj Gaia-X je smanjiti oslanjanje Europe na međunarodne divove, a umjesto toga potaknuti poduzeća da se brinu da njihovi podaci I tajne budu zaštićene europskim zakonima o podacima. Istodobno, EU se nada da će Gaia-X potaknuti međuresornu suradnju olakšavajući kompanijama pretragu oblačnih usluga, razmjenu podataka i suradnju na novim digitalnim uslugama koje bi mogle ojačati digitalno tržište EU.

Koja su pravila Gaia-X i ko se može pridružiti?

Gaia-X neće iz temelja stvarati vlastiti skup politika i smjernica, već će umjesto toga uključiti niz postojećih europskih pravila i nadograditi ih. Možda je najvažnije da sudionici mogu odabrati koje podatke žele podijeliti s drugim tvrtkama, a koje žele zadržati za sebe te odrediti za šta se podaci mogu koristiti. To znači da sudionici zadržavaju vlasništvo nad svojim podacima kada ga koriste u različitim industrijskim sektorima i pojedinačni dobavljači ne mogu ih “zaključati”.

Bilo koja kompanija u oblaku, uključujući Amazon, Google i Microsoft, može se prijaviti za pridruživanje Gaia-X, ali oni se moraju pridržavati strogog skupa načela i smjernica inicijative, a to su:

1. Europska zaštita podataka

Pridržavanje europskog zakonodavstva, uključujući GDPR, Uredbu o slobodnom protoku neosobnih podataka i Zakon o kibernetskoj sigurnosti, te sposobnost primjene različitih razina zaštite na temelju vrste podataka i slučaja upotrebe.

2. Otvorenost i transparentnost

Otvorena infrastruktura podataka koja promiče transparentnost i standardizirane ugovore i postupke radi smanjenja složenosti i troškova.

3. Autentičnost i povjerenje

GAIA-X će osigurati mehanizme kojima se osigurava da sudionici budu tretirani u skladu s pravilima vezanim za IT sigurnost, suverenitet podataka, razine usluge i okvire, kao i jasne uvjete za suradnju, provjeru autentičnosti kompanija i upravljanje pristupom.

4. Digitalna suverenost i samoodređenje

Prilika za razmjenu podataka između kompanija, organizacija, institucija, istraživačkih instituta i udruga i stvaranje novih poslovnih modela koji bi se mogli izgraditi i unaprijediti u Europi. Na primjer, sudionici mogu povezati svoje usluge u oblaku i zajedno ih razvijati i razmjeravati.

5. Modularnost i interoperabilnost

Gaia-X povezat će i integrirati podatke s različitih oblačnih platformi, uklanjajući prepreke pristupu i omogućujući konkurentnost manjim oblačnim platformama.

6. Jednostavnost

Gaia-X će koristiti poznata načela koja se temelje na centraliziranim servisima kako bi se mogla koristiti bez opsežnog tehničkog znanja.

Ko je uključen u Gaia-X?

Kako je izvijestio ZDNet, osnivači Gaia-X sastoje se od 22 kompanije koje predstavljaju niz industrija: Amadeus, Atos, Beckhoff, Bosch, BMW, DE-CIX, Deutsche Telekom, Docaposte, EDF, Fraunhofer, njemački Edge Cloud, Institut Mines Telecom, Međunarodna asocijacija za podatkovne prostore, Orange, 3DS Outscale, OVHcloud, PlusServer, Safran, SAP, Scaleway i Siemens.

Otkako je Gaia-X prvi put najavljena u novembru 2019., prijavilo se više od 40 industrijskih giganata. Dokumenti koji objašnjavaju temeljne postavke projekta tvrde da se već 170 ljudi iz oko 150 različitih kompanija, istraživačkih instituta, udruga i institucija pridružilo inicijativi.

Kada će se pokrenuti Gaia-X?

Očekuje se da će GAIA-X zvanično početi sa radom 2021. godine, a Njemačka i Francuska nadaju se da će prototip platforme biti podignut i pušten u rad do kraja ove godine.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj