DREVNA TAJNA FRANCUSKE: Niko ne zna zašto mijenja boju ni gdje je izvor čudnoj jami

U srcu idilične francuske regije Burgundije, na mjestu okruženom vinogradima, sa renesansnim dvorcem i srednjovjekovnim gradićima na brežuljcima, nalazi se jedna od najtajanstvenijih atrakcija ovog područja.

Nitko ne zna zašto mijenja boju ni gdje je izvor ovoj čudnoj jami ...

U gradiću u opštini Tonnare, poznatom kao Fosse Dionne, nalazi se jama iz koje izvire voda, koja naizgled nema dno.

Obilnih 311 litara vode svake sekunde buja iz ovog bunara. Iako su se njome kroz vjekove bavili brojni istraživači koji su se spuštali prema dnu, još niko nije uspio utvrditi odakle voda izvire.

Rimljani su to vrelo koristili za piće, Kelti su ga smatrali svetim, a Francuzi su ovaj bazen vode koja stalno mijenja boju iz tirkizne u plavu i smeđu, i obrnuto, zatvorili kružnim kamenim obodom s amfiteatrom i koristili ga kao javnu perionicu u 1700-ima.

U to su se vrijeme žene koje su zavirivale u dubinu Fosse Dionne tokom pranja počele pitati šta vreba na dnu. Prema jednoj legendi, dnom ‘šeta’ smrtonosna zmija, dok druga kaže da je to ulaz u nove svjetove.

U nastojanju da riješe ovu vjekovnu misteriju, dva profesionalna ronioca spustila su se u uske prolaze stijena u nadi da će stići do izvora. Bilo je to 1974. godine.

Dok su se njih dvojica spuštala prema dnu, kako se provalija sužavala, tako su u jednom trenutku propali i nestali. Grad je 1996. angažovao drugog ronioca koji je takođe umro.

Kako se godinama smatralo da je taj izvor opasan za ronioce, tek je prošle godine gradonačelnik Tonnarre opet angažovao profesionalnog ronioca da pokuša istražiti odakle voda dolazi.

Neobično je što se spustio više od 70 m pod zemlju, odnosno ukupno oko 370 metara od ulaza u rupu i cijeli je taj put uspio snimiti, ali još uvijek nije uspio pronaći izvor vode, pa je jedna od najvećih drevnih tajni Francuske ostala nerazriješena, objavio je BBC.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj