‘KAO DA JE EKSPLODIRALA ATOMSKA BOMBA’: U stravičnim eksplozijama u Bejrutu povrijeđene supruga i kćerka libanskog premijera, oštećena predsjednička rezidencija!

Supruga i kćerka libanskog premijera Hasana Dijaba povrijeđene su od snažne eksplozije koja je danas potresla područje nedaleko od luke u Bejrutu, javili su danas arapski mediji.

Arapska televizijska stanica Al Arabija navodi da je povrijeđeno i nekoliko savjetnika premijera Dijaba. Od eksplozije je oštećena i zvanična rezidencija predsjednika Libana Mišela Auna palata “Babda”. Od detonacije je oštećen veliki broj zgrada, uključujući i Ambasadu Rusije.

Očevici i bezbjednosni izvori rekli su nešto ranije da je od snažne eksplozije nedaleko od centra Bejruta poginulo najmanje deset osoba. Međutim, taj broj se već popeo na 30 poginulih.

U Bejrutu povrijeđeno najmanje 500 ljudi, bolnice pune

Libanski mediji navode da se eksplozija desila u lučkom dijelu grada gdje se nalaze skladišta sa eksplozivom. Nije poznato šta je izazvalo požar koji je bio uzrok eksplozije.

Kako je izgledao trenutak snažne eksplozije, koju u Bejrutu ne pamte, a neki je uspoređuju s eksplozijom atomske bombe, možete pogledati u nastavku.

U Bejrutu povrijeđeno najmanje 500 ljudi, bolnice pune

Na stotine ljudi, povrijeđenih danas u strahovitoj eksploziji u bejrutskoj luci, odvedene su u bolnice, ali mnogi su ostali zarobljeni u kućama koje su oštećene u eksploziji, izjavio je šef libanskog Crvenog krsta Džordž Ketaneh.

Ketanh je lokalnim medijima rekao da se još ne zna tačan broj povrijeđenih, jer su mnogi od njih zarobljeni ispod ruševina kuća u području gdje je došlo do eksplozije.

Libanska televizija LBCI prenijela je informaciju iz Hotel Dieu bolnice u Bejrutu da zbrinjavaju više od 500 povrijeđenih i da nisu u stanju da prime još ljudi. Pojedine ljude spasavaju čamcima, prenio je Rojters. Desetinama povrijeđenih su neophodne operacije, pa bolnica apeluje da se da krv.

Dopisnik AFP-a na mjestu događaja rekao je da je svaka trgovina u četvrti Hamra pretrpjela štetu, pri čemu su uništeni cijeli izlozi, razbijeni prozori i uništeni mnogi automobili.

Povrijeđeni su hodali ulicama, dok su ispred medicinskog centra “Clemenceau” desetine ranjenih, od kojih mnogi prekriveni krvlju, žurili da budu primljeni u centar, uključujući djecu.

Uništeni automobili bili su napušteni na ulici sa naduvanim vazdušnim jastucima. Ogromni oblak crnog dima progutao je čitavo područje luke, rekao je dopisnik AFP-a. Jake eksplozije u luci osjetile su se u široj regiji, a neka područja su ostala bez snabdijevanja električnom energijom.

“Zgrade se tresu”, napisao je na Twitteru jedan stanovnik, dok je drugi objavio:

“Ogromna, zaglušujuća eksplozija upravo je zahvatila Bejrut. Čula se kilometrima daleko.”

Internetski snimci iz kancelarija tamošnjih dnevnih novina pokazali su raznesene prozore, razbacani namještaj i srušene zidove. Do eksplozija je došlo u vrijeme kada Liban prolazi svoju najgoru ekonomsku krizu posljednjih decenija, zbog čega gotovo polovina stanovništva živi u siromaštvu.

Do eksplozija dolazi i dok Liban čeka presudu za ubistvo bivšeg premijera Rafika Haririja, ubijenog u napadu kamiona-bombe. Četvorici navodnih članova fundamentalističke grupe Hezbolah sudi se u odsustvu na sudu u Nizozemskoj zbog grupnog samoubilačkog napada bombom u Bejrutu u kojem je ubijen Hariri i još 21 osoba, navodi AFP.

“Osjetilo se kao zemljotres … Osjetila sam da je ovo veća od eksplozije u atentatu na Rafika Haririja 2005. godine”, izjavila je jedna žena u centru grada za AFP.

Izrael tvrdi nema nikakve veze sa eksplozijom u Bejrutu

Izrael nema nikakve veze sa velikom eksplozijom u lučkom dijelu Bejruta, rekao je danas neimenovani izraelski zvaničnik.

“Izrael nema nikakve veze sa incidentom”, naglasio je zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

Šef izraelske diplomatije Gabi Aškenazi izjavio je za lokalne medije da je uzrok eksplozije, najvjerovatnije nesretan slučaj izazvan požarom.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

  1. […] Izvor: Global CIR/Agencije […]

  2. […] ‘KAO DA JE EKSPLODIRALA ATOMSKA BOMBA’: U stravičnim eksplozijama u Bejrutu povrijeđe… […]

  3. […] ‘KAO DA JE EKSPLODIRALA ATOMSKA BOMBA’: U stravičnim eksplozijama u Bejrutu povrijeđe… […]

Komentiraj