PODRŠKA LIBANU STIŽE IZ CIJELOG SVIJETA! Macron: Izražavam svoju bratsku solidarnost sa Libancima, pomoć je već krenula!

Brojne države, zvaničnici i svjetske organizacije izrazile su solidarnost sa narodom Libana suočenim sa stravičnom tragedijom koja je zadesila njihov glavni grad.

MACRON1234

Među prvima je u pomoć pritekla Republika Francuska, a izraze solidarnosti uputio je predsjednik Macron lično:

Izražavam svoju bratsku solidarnost sa Libancima nakon eksplozije koja je večeras izazvala toliko žrtava i štete u Bejrutu. Francuska stoji uz Liban. Uvijek. Uvijek. Francuska pomoć i sredstva već su upućeni na mjesto događaja“, napisao je Macron.

makronlib

Poruku podrške poslali su i Amerikanci. Američki Sate Department objavio je da prati situaciju i da je spreman ponudi “svaku moguću pomoć”.

Pomoć na bilo koji način ponudio je i Iran, tvitao je ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Oglasila se i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglasivši da svim naporima rade kako bi Beirutu poslali hitnu pomoć .

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, poslao je poruku podrške Libanonu. 

“Moje misli su s ljudima iz Libanona i obiteljima unesrećenih tragičnih eksplozija. EU je spremna pružiti pomoć i podršku. Ostanite jaki”, tvitao je Michel.

Podsjećamo, u stravičnoj eksploziji u utorak u blizini središta Bejruta poginulo je najmanje 70 ljudi, a preko tri hiljade je ranjeno, rekao je libanski ministar zdravstva. Vjeruje se da je dio ozlijeđenih zatrpan ispod ruševina.

Najsnažnija eksplozija koja je pogodila Bejrut posljednjih godina zatresla je grad na način da je dio stanovnika mislio da je libanonsku prijestolnicu pogodio potres.

Prvo se začuo manji udar, poslije pet minuta su se pojavili crni i bijeli dim. Nakon toga odjeknula je snažna eksplozija i počeo je da kulja crveni dim.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

  1. […] PODRŠKA LIBANU STIŽE IZ CIJELOG SVIJETA! Macron: Izražavam svoju bratsku solidarnost sa Libancim… […]

  2. […] PODRŠKA LIBANU STIŽE IZ CIJELOG SVIJETA! Macron: Izražavam svoju bratsku solidarnost sa Libancim… […]

  3. […] PODRŠKA LIBANU STIŽE IZ CIJELOG SVIJETA! Macron: Izražavam svoju bratsku solidarnost sa Libancim… […]

Komentiraj