(VIDEO) ŠOKANTNE SNIMKE: Bejrut uzdrmale silovite detonacije, desetine mrtvih, tresao se cijeli grad, podrhtavanje osjetili čak i na Kipru!

Razorna eksplozija odjeknula je u utorak u libanonskoj prijestolnici Bejrutu, a prema prvim podacima najmanje je desetero poginulih i veći broj ranjenih, no bolnički i sigurnosni izvori sugeriraju da bi konačne brojke mogle biti ogromne.

bejrut

Snažna eksplozija čula se širom grada, uzrokujući paniku u libanonskoj prijestolnici. Prozorska stakla popucala su na zgradama i dućanima, a tamni dim nadvio se nad lukom, u kojoj je odjeknula prva detonacija, nakon koje je uslijedio niz drugih.

Nakon prvotno proturječnih informacija o točnoj lokaciji detonacije libanonski ministar unutarnjih poslova Mohamed Fehmi izjavio je da se čini kako je sve počelo u velikom skladištu amonijeva nitrata.

Izraelski dužnosnici su pohitali opovrgnuti bilo kakvu povezanost njihove države s incidentom, s obzirom da je baš prošle sedmice došlo do oružanog sukoba Izraela i snaga Hezbollaha. – Najvjerovatniji uzrok je požar i vjerujemo da se radi o nesretnom slučaju, izjavio je šef diplomacije Gabi Ashkenazi.

image

Po snimkama na društvenim mrežama, najprije se u luci vidio svijetli dim, a potom je grad zatresla iznimno snažna eksplozija. Stakla na prozorima popucala su na zgradama i na dućanima, a srušili su se i balkoni.

Vjeruje se da je dio ozlijeđenih ostao zatrpan ispod ruševina, a o silini detonacije svjedoči i izvješće Guardiana da se podrhtavanje osjetilo čak na – Kipru, od Bejruta udaljenom 240 kilometara.

– Svi na Kipru su osjetili ovo, izjavio je stanovnik Larnace George za Guardian. – Vrata su mi se tresla, čulo se i osjetilo se kad je grunulo. Mislili smo da je to bilo negdje kod nas. Kuća mi se tresla, dodao je.

– Zgrade se tresu – tvitao je jedan stanovnik Bejruta, dodajući da su sva stakla na prozorima njegova stana “eksplodirala”.

“Vidio sam vatrenu kuglu i dim iznad Bejruta. Ljudi su vrištali i trčali, krvarili. Balkoni su odneseni sa zgrada. Prozorska stakla na visokim zgradama su popucala i padala na ulice”, rekao je očevidac.

Ministar zdravstva rekao je za Reuters da ima “vrlo velik broj” ranjenih.

Na snimkama koje su se pojavile na internetu vidi se ogroman oblak gustog dima, a svjedoci kažu kako je šteta velika. Lokalni mediji također su izvijestili da se čula eksplozija i u skladištu vatrometa, no zasad o tome nema potvrde.

image

Dopisnik CNN-a iz Bejruta Ben Wedeman izvijestio je da su razbijeni i prozori u dopisništvu te televizijske mreže.

– Dosta dugo sam u ovom gradu i vidio sam neke prilično velike eksplozije, ali ovo… Ovakvo nešto nikada dosad nisam iskusio, posvjedočio je Wedeman.

image

– Ako je ovo bilo u skladištu vatrometa kao što neki javljaju, onda je to neki vraški jak vatromet, dodao je Wedeman.

Bolnički izvori iz Bejruta tvrde da očekuju velik broj žrtava.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] (VIDEO) ŠOKANTNE SNIMKE: Bejrut uzdrmale silovite detonacije, desetine mrtvih, tresao se cijeli gr… […]

  2. […] (VIDEO) ŠOKANTNE SNIMKE: Bejrut uzdrmale silovite detonacije, desetine mrtvih, tresao se cijeli gr… […]

  3. […] (VIDEO) ŠOKANTNE SNIMKE: Bejrut uzdrmale silovite detonacije, desetine mrtvih, tresao se cijeli gr… […]

Komentiraj