IAKO JE PLANIRANA REDOVNA NASTAVA OD SEPTEMBRA: U Srbiji snimaju ‘online nastavu’ za narednu školsku godinu

U Srbiji je u toku je snimanje online časova za učenike nižih razreda osnovne škole za narednu školsku godinu.

Svakog dana, u RTS-ovom studiju na Sajmu, dvije učiteljice snimaju po tri časa. U studiju se primjenjuju sve mjere zaštite – postavljena je dezobarijera, svi koji rade iza kamere nose maske, a tek kada prva učiteljica završi snimanje u studio ulazi druga tako da nema preklapanja.

Na ulazu u studio stoji dnevni raspored časova koji se snimaju. Ekipa Tanjuga zatekla je na snimanju učiteljicu Bojanu Ristić iz OŠ Pavle Savić iz Beograda koja je snimala časove srpskog jezika, matematike i likovne kulture za učenike četvrtog razreda.

Na času srpskog jezika obrađivali su tekst Miroslava Demaka “Violina”, iz matematike su utvrđivali gradivo, dok su na času likovnog radili kolaž tehniku.

Bojana je bila uključena u snimanje online nastave i u martu i za nju kamera nije ništa novo. U studiju su joj na raspolaganju svi rekviziti kao u učionici, jedino što nedostaje su đaci.

Kaže da i učenicima nedostaje nastava uživo, škola, učiteljica. Od marta do kraja školske godine pratili su nastavu na daljinu. Bilo je malo poteškoća na početku, ali da su se kasnije dobro uklopili.

Mislim da su uspjeli da se uklope i isprate sve nastavne jedinice. Bili su vrijedni i svi su lijepo radili. Bilo je u početku poteškoća, ali je kasnije sve funkcionisalo”, kaže Bojana za Tanjug.

Online časovi emitovaće se od septembra na RTS-u, bez obzira što je planirano da novu školsku godinu đaci počnu sa uživo nastavom u školi. Online časovi biće podrška redovnoj nastavi, a pratiće je i učenici koji zbog bolesti neće pohađati nastavu u školi.

Studio u kom se snima nastava opremljen je pametnom tablom, a tu su i drugi rekviziti koji treba da dočaraju ambijent u učionici – ispisana ćirilična i latinična slova, pribor za likovno, instrumenti za muzičko, globus,…

U studiju RTS-a snimaju se časovi za niže razrede osnovne škole – srpski jezik, matematika, svijet oko nas, odnosno priroda i društvo, muzičko, likovno, digitalni svijet.

Za više razrede osnovne škole nastavnici časove snimaju kod kuće. Učitelji iz školske uprave Beograd snimaju časove za prvih mjesec dana nastave po planu i programu, nakon toga nastavu za oktobar snimaju učitelji iz Novog Sada, zatim Niša. Tako će priliku da snimaju časove imati učitelji iz svih školskih uprava u Srbiji.

(Global CIRAgencije)

Komentiraj