NE ZNAMO NI KO SU, NI ZA ŠTA SU SPOSOBNI! Lukašenko: Neke snage vode hibridni rat protiv Belorusije, ili Amerikanci, ili Ukrajinci, ili nas istočna braća ‘toliko vole’

U jeku izbora Bjelorusija bi trebalo da bude spremna na sve vrste provokacija usljed hibridnog rata koji je organizovan protiv nje, upozorio je danas predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i dodao da ne može da kaže ko stoji iza toga.

Belarus election: why strongman Alexander Lukashenko faces ...

– Ne znamo za šta su sposobni. Ne znamo ni ko su – rekao je Lukašenko.

Prema njegovim riječima, to su ili Amerikanci sa NATO-om ili ih neko iz Ukrajine pritiska ili ih ‘istočna braća toliko vole’.

– U toku je hibridni rat protiv Bjelorusije i trebalo bi da očekujemo prljave trikove sa bilo koje strane. Usput, mi to sada doživljavamo – naveo je Lukašenko.

U Bjelorusiji će 9. augusta biti održani predsednički izbori, a za mjesto šefa države bori se pet kandidata, među kojima i aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Predsjednik Bjelorusije naložio je danas zvaničnicima da pozovu ruske i ukrajinske tužioce u Minsk kako bi se razriješio slučaj grupe navodnih ruskih plaćenika, koji su zadržani u pritvoru u Bjelorusiji prošle nedjelje, prenosi novinska agencija Belta.

Ukrajina traži izručenje uhapšenih

Ukrajina traži da se muškarci izruče toj zemlji zbog navodne uloge u sukobima na istoku Ukrajine, prenosi Rojters. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je danas da je ta zemlja podnijela zahtjev Belorusiji za izručenje Rusa, koje je Minsk pritvorio.

– Naše agencije za sprovođenje zakona već su počele dijalog sa svojim bjeloruskim kolegama. Poslali smo zahtjev za predaju (pritvorenih Rusa) Ukrajini – rekao je Kuleba.

Prema ministrovim riječima, za sada nije dobijen nikakav odgovor, ali Kijev je zadovoljan nivoom saradnje s Minskom po tom pitanju.

Kuleba je ponovio stav ukrajinske strane da Kijev smatra neke od uhapšenih Rusa svojim državljanima. O tom pitanju juče su razgovarali ukrajinski i bjeloruski predsjednici Vladimir Zelenski i Aleksandar Lukašenko.

Rusija negira da je riječ o plaćenicima i navodi da oni rade za jednu privatnu bezbjednosnu kompaniju, prenosi Rojters.

Bjeloruske vlasti su prošle sedmice uhapsile 33 radnika privatne ruske kompanije za obezbjeđenje i optužile ih da planiraju terorističke napade uoči predsjedničkih izbora u Bjelorusiji ovog vikenda, prenio je AP.

Zvaničnici u Kijevu naveli su u petak da će od Bjelorusije tražiti da prebaci u Ukrajinu 28 uhapšenih, od kojih devet ima i ukrajinsko državljanstvo. U Ukrajini bi se suočili sa krivičnom istragom zbog optužbi za umiješanost u terorističku grupu koja se borila na strani proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, saopćilo je Tužilaštvo.

“Uhapšene osobe s pasošima SAD-a, uoči izbora”

Bjeloruski predsjednik danas je rekao i da je Bjelorusija zadržala u pritvoru osobe sa američkim pasošima koje su povezane sa State Departmentom. Lukašenko je istakao da su oni pritvoreni uoči predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, koji su zakazani za 9. august.

– Pritvorene su neke osobe sa američkim pasošima koje su oženjene Amerikankama koje rade za State Department – rekao je Lukašenko, a prenosi ruska agencija Belta.

On je dodao da da je pritvoreno dosta ljudi koji su, kako je naveo, sebi postavili cilj da destabilizuju stanje u zemlji, dodaju RIA Novosti.

Lukašenko je naveo da su vlastima poznata imena i adrese pritvorenih, kao i lozinke koje su koristili. Ambasada SAD-a nije odgovorila na zahtjev za komentar, dodaje Rojters.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] uhitila 33 ruska plaćenika: Lukašenko tvrdi da Moskva pokušava destabilizirati njegovu zemlju! NE ZNAMO NI KO SU, NI ZA ŠTA SU SPOSOBNI! Lukašenko: Neke snage vode hibridni rat protiv Belorusij… Objavljeno […]

Komentiraj