TRŽIŠTE OD NEKOLIKO MILIJARDI DOLARA! Zbog ovoga ih je kritikovao predsjednik Tramp: Nova studija otkriva da Hollywood cenzurira filmove kako se ne bi zamjerio kineskoj vladi!

Tokom prošle godine, američki filmovi zaradili su na kineskom tržištu više od 2,6 milijardi dolara, naročito zahvaljujući uspjehu hitova kao što su „Osvetnici: Završnica“, „Spider-Man: Daleko od kuće“ i „Paklene ulice: Hobbs i Shaw“.

Richard Berman: China Is Taking Over America's Film Industry

Ti filmovi zaradili su u Kini više novaca  no na američkom tržištu. Međutim, američka vlada ubrzo nakon toga otvoreno je kritizirala Hollywood zbog podilaženja Kinezima tako što se pribojavaju njihove cenzure pa ili odbacuju projekte koji se ne bi dopali Kinezima ili ih sami cenzuriraju.

Slijedom toga je Pen America, organizacija za zaštitu ljudskih prava, objavila studiju pod naslovom „Snimljeno u Hollywoodu, cenzurirano u Pekingu“ u kojoj se tvrdi kako je utjecaj kineske vlade na Hollywood ozbiljna prijetnja slobodi govora.

U toj studiji navodi se kako hollywoodske filmske kompanije i filmaši mijenjaju glumce, zaplete, dijaloge i scene kako bi izbjegli ljutnju kineskih vlasti a kao primjer navode filmove kao što su „Iron Man 3“, „World War Z“ i nadolazeći „Top Gun: Maverick“.

Kroz desetke razgovora i analiza, autori studije navode primjere promjena koje su napravljene u američkim filmovima kako bi bili odobreni za prikazivanje u kinima na tom lukrativnom tržištu.

Oni navode kako je homoseksualna tematika izbačena iz filmova „Bohemian Rhapsody“, „Zvjezdane staze. S one strane“, „Alien: Savez“ i „Cloud Atlas“, dok su scene u kojima su Kinezi ubijeni izbačene iz filmova „Skyfall“ i „Nemoguća misija 3“. Osim toga, scenaristi su odlučili zamijeniti Tibetanca s Keltom u filmu „Doktor Strange“ kako bi izbjegli sukob s milijardom ljudi.

Kako je objašnjeno, kineska vlada fokusira se na svaki film koji spominje Kinu, čak i ako se radi o malom, nezavisnom filmu. Stoga se u toj studiji preporučuje da se hollywoodske kompanije obvežu na objavljivanje svih zahtjeva za cenzurom koji dolaze od kineske vlade.

Američki državni odvjetnik William Barr je u julurekao kako cenzori u kineskoj vladi ne moraju reći ni riječ jer Hollywood obavlja taj dio posla za njih. Prije njega, u junu, glumac Richard Gere je govorio pred američkim Senatom i tada je istaknuo koje opasnosti prijete ako se dopusti da Kinezi kontroliraju sadržaj hollywoodskih filmova.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj