AMERIČKI SENATORI ZAPRIJETILI NJEMAČKIM KOMPANIJAMA ZBOG ‘SJEVERNOG TOKA 2’! Iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova poručuju: ‘Ovo je ozbiljan napad na naš nacionalni suverenitet’

Američki senatori uputili su oštro pismo operatoru njemačke luke Mukran koji učestvuje u izgradnji gasovoda „Sjeverni tok 2“, prijeteći sankcijama. Iz Njemačke ovaj korak ocjenjuju kao napad na nacionalni suverenitet.

sjeverni-tok2

Njemački „Handelsblat“ ranije je pisao da je američki Senat zatražio od administracije njemačke luke Zasnic da prekinu radove na podršci izgradnje „Sjevernog toka 2“.

„Ako nastavite da obezbjeđujete sredstva, pružate usluge i podršku projektu ‘Sjeverni tok 2’ vi tako ometate dalji finansijski opstanak vašeg preduzeća“, navodi u pismu trojice američkih senatora na čelu sa Tedom Kruzom, koje prenosi „Handelsblat“.

Oštra reakcija ministarstva vanjskih poslova

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Njemačke Nils Anen kazao je ovim povodom da je politika eksteritorijalnih sankcija SAD-a prema bliskim partnerima i saveznicima „ozbiljan napad na nacionalni suverenitet“.

Prema njegovim riječima, ton i sadržaj pisma sa prijetnjama na račun njemačkih kompanija potpuno su neprikladni.

Našim američkim partnerima smo jasno dali do znanja da nećemo dopustiti vršenje pritiska na naše kompanije“, istakao je državni sekretar.

On je naglasio da će energetska politika Njemačke i Evrope biti određena „isključivo u Berlinu i Briselu, a ne Vašingtonu“.

Anen je takođe saopštio da će Njemačka iskoristiti predsjedavanje u Vijeću EU „za učvršćivanje evropskog suvereniteta“, dodajući da Evropa ne sme podleći ucenama.

Ovdje se ne radi samo o ‘agresivnim senatorima’

Slično mišljenje ima i njemački poslanik Martin Nauman koji je postupak američkih senatora ocijenio kao novu fazu eskalacije geopolitičkog sukoba između SAD-a i Evrope.

„Pismo sa prijetnjama senatora Teda Kruza, Toma Kotona i Rona Džonsona, sa konkretnim sankcijama protiv kompanije ‘Zasnic GmbH’ koja je bila uvučena u proces završetka gasovoda ‘Sjeverni tok 2’, ekvivalentno je sljedećoj fazi eskalacije geopolitičkog sukoba između SAD i Evrope“, rekao je Nauman.

Prema riječima Naumana, u pismu je riječ o „sankcijama i konsenzusu na nivou cijele vlade“ SAD-a, što znači da ta inicijativa ne potiče od pojedinih agresivno nastrojenih senatora.

„Kao slobodan demokrata, zabrinut sam zbog planova SAD-a da zabrane ulaz članovima vlade, kao i da zamrznu finansijski kapital. I dalje smatram da je put saradnje, a ne konfrontacije jedini ispravni put. Na kraju krajeva – tržišna ekonomija će riješiti odakle će Evropa u budućnosti dobijati energente“, poručio je njemački poslanik.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj