DOK TRAJE BLOKADA IZGRADNJE ‘SJEVERNOG TOKA 2’: Egipat, Grčka i Kipar potpisali pomorski sporazum da bi se suprotstavili Turskoj!

Egipat, Kipar i Grčka potpisali su pomorski sporazum kojim je utvrđena morska granica između te tri zemlje i definirana ekskluzivna ekonomska zona za prava na traganje za naftom i plinom.

egipat-gr-ka123456

Grčka i Kipar decenijama su u sukobu sa Turskom oko morskih granica, a nedavna otkrića prirodnog gasa i planovi za bušenje širom istočnog Mediterana pogoršali su spor.

“Ovaj sporazum omogućava Egiptu, Grčkoj i Kipru da napreduju maksimalno povećavajući svoje koristi od resursa koji su dostupni u ovoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni: izglednih zaliha nafte i gasa”, rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry poslije kratke ceremonije potpisivanja u Kairu.

Dodao je da su “egipatsko-grčki odnosi presudni za održavanje sigurnosti i stabilnosti u regionu istočnog Mediterana i za suzbijanje prijetnji izazvanih neodgovornom politikom koja podržava ekstremizam i teror”, što se odnosi na podršku Ankare vladi u Tripoliju.

Bez detalja sporazuma

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias ocijenio je sporazum Egipat-Grčka-Kipar kao “primjeran”. Međutim, nijedan od dvojice ministara nije otkrio nikakve detalje sporazuma. “To je potpuna suprotnost ilegalnom, nevažećem i pravno nepostojećem memorandumu o razumijevaniju Turske i Tripolija”, dodao je Dendias.

Turska tvrdi da grčki otoci ne bi trebalo da budu uključeni u proračun morskih zona od ekonomskog interesa, što je stav za koji Grčka kaže da krši međunarodno pravo. Grčka ima gotovo 6.000 otoka i grebena u Egejskom i Jonskom moru, od kojih je više od 200 naseljeno.

Prošlog mjeseca, grčka vlada bila je uznemirena planom Turske da nastavi potragu za naftom i gasom južno od grčkih otoka na istoku Sredozemlja te je došlo i do pokreta oružanih snaga dviju strana.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] BURNO REAGOVALA: Turski brod za seizmička istraživanja ponovo u Sredozemlju DOK TRAJE BLOKADA IZGRADNJE ‘SJEVERNOG TOKA 2’: Egipat, Grčka i Kipar potpisali pomorsk… Objavljeno […]

  2. […] MENE, ON TO NAJBOLJE ZNA! Tramp: Pogledajte šta sam im uradio sa ‘Sjevernim tokom 2’ DOK TRAJE BLOKADA IZGRADNJE ‘SJEVERNOG TOKA 2’: Egipat, Grčka i Kipar potpisali pomorsk… ALIJANSA ZA ISTOČNI MEDITERAN! Šta se krije iza američke inicijative koja okuplja Kipar, […]

  3. […] JEDNOSTRANE TURSKE ODLUKE IZAZIVAJU TENZIJE U ISTOČNOM MEDITERANU! Macron: U narednim ću danima ojačati francusko vojno prisustvo u toj regiji! DOK TRAJE BLOKADA IZGRADNJE ‘SJEVERNOG TOKA 2’: Egipat, Grčka i Kipar potpisali pomorsk… […]

  4. […] DOK TRAJE BLOKADA IZGRADNJE ‘SJEVERNOG TOKA 2’: Egipat, Grčka i Kipar potpisali pomorsk… Objavljeno u: […]

Komentiraj