INICIJATIVA O ZAJEDNIČKOM BOŠNJAČKOM BLOKU! Sastanku u BNV-u odazvali se SDA Sandžaka i SPP

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić razmatrala je jučer sa predstavnicima Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka na odvojenim sastancima načine udruživanja izbornih rezultata i zajedničkog djelovanje bošnjačkih stranaka u republičkom parlamentu i lokalnim skupštinama u cilju općeg značaja za sve građane Sandžaka.

SPP “ozbiljno razmatra” Ugljaninovu koalicionu inicijativu plasiranu ...

Pozivu BNV-a nisu se odazvali predstavnici Sandžačke demokratske partije (SDP) i Demokratske partije Sandžaka (DPS) iz Prijepolja.

Curićeva je nakon sastanaka novinarima rekla da je cilj formiranje bošnjačkog bloka, zajedničkog bošnjačkog poslaničkog kluba i stabilne bošnjačke skupštine većine u sandžačkim opštinama i gradovima.

Nadam se da će ovaj sastanak doprinijeti boljoj međupartijskoj komunikaciji na udruživanju, a BNV se stavlja na raspolaganje da pomaže na tom putu. Na strankama je da predlažu način zajedničkog djelovanja i da se dogovaraju oko pojedinosti. SDA Sandžaka je iznijela prijedlog sporazuma zajedničkog djelovanja bošnjačkih partija, što ocjenjujemo kao dobar korak i neka to bude polazište budućih zajedničkih dogovora“, rekla je Curićeva.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ocijenio je da su u cilju općeg interesa za Sandžak bošnjačke partije u obavezi da ujedine svoje izborne rezultate.

Građanima Sandžaka najveću štetu nanose političke stranke koje samostalno koriste svoje izborne rezultate”, rekao je Ugljanin.

Iz SPP-a je saopćeno da su oni tokom sastanka ukazali na neminovnost okupljanja oko principa od općeeg značaja za Sandžak i bošnjački narod, kao i na neophodno utvrđivanje platforme kojom bi se baziralo zajedničko delovanje u cilju rješavanja ustavnog položaja Bošnjaka, statusa Sandžaka, obnove jedinstva Islamske zajednice, te ostvarivanja pretpostavke normalnog ekonomskog, socijalnog i infrastrukturalnog razvoja ove regije.

Očekujemo da ovu platformu predloži BNV, a u slučaju da se to prepusti strankama logično je da predlagač te platforme bude SPP, jer smo na proteklim izborima osvojili najveći broj poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini Srbije, kao i najveći broj odborničkih mandata u lokalnim skupštinama na području Sandžaka. Spremni smo da razgovaramo i o formiranju lokalnih organa vlasti gdje ćemo pored pomenutih principa insistirati na načelu beskompromisnog obračuna sa korupcijom, kriminalom i strogoj zabrani da pojedinci koji su proteklih godina sudjelovali u korupcijskim radnjama ne mogu učestvovati u bilo kom obliku vlasti”, saopćeno je iz ove partije.

BNV je prošlog mjeseca poslalo dopis bošnjačkim političkim strankama u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, da obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije, kao i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i općinama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj