JOŠ JEDAN KANAĐANIN OSUĐEN NA SMRT U KINI: To je četvrti slučaj smrtne kazne za kanadske državljane nakon što je 2018. u Vankuveru uhapšena finansijska direktorica Huaweija!

Sud u Kini saopćio je danas da je osudio još jednog Kanađanina na smrt zbog transporta i proizvodnje droge, i to je drugi kanadski državaljanin za dva dana kome je izrečena smrtna presude u Kini zbog optužbi u vezi sa drogom i četvrti od kada je u Kanadi 2018. godine uhapšena direktorica Huaweija.

huawi-smrtna-kazna

Odnosi između dvije zemlje počeli su se naglo pogoršavati nakon što je kanadska policija uhapsila finansijsku direktoricu Huaweija Meng Vandžu u Vankuveru, na osnovu potjernice Sjedinjenih Američkih Država.

Na pitanje da li su presude kanadskim državljanima povezane sa slučajem Meng, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je rekao da kineski pravosudni organi „rade ne slučajevima nezavisno” i dodao da kanadska strana zna koji su korijeni teškoća u bilateralnim odnosima.

Kanadski državljanin Je Jianhui osuđen je na smrt nakon suđenja u gradu Fošan na jugu zemlje. Policija je u sobi koju je koristio sa još petoricom ljudi, pronašla 218 kilograma bijelog kristala, poznatog kao ekstazi. Od preostale petorice, jedna osoba je takođe osuđena na smrt, dok su ostali dobili zatvorske kazne, prenosi Tanjug.

Dvojica Kanađana čekaju suđenje po optužbi za špijunažu

Prošle godine u Kini su na smrt osuđeni Kanađani Robert Lojd Šelenberg i Fan Vej zbog optužbi u vezi sa drogom.

Nekoliko dana nakon što je Meng uhapšena, kineska policija je uhapsila kanadskog biznismena Majkl Spavora i bivšeg diplomatu Majkla Kovvriga, koji su ove godine optuženi za špijunažu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj