JOŠ UVIJEK NIJE OTKRIVENA TAJNA ‘PROKLJUČALE RIJEKE’: Cijelim tokom temperatura vode varira od 50 do 90°C, sa brojnim tačkama gdje dostiže 100°C!

Duboko u kišnim šumama Amazonije teče rijeka Majantujaku, lokalno poznata kao Shanay-timpishka što znači „zagrijana toplotom Sunca”. Iako je tako zove, lokalno stanovništvo vjeruje da je do tačke ključanja zagrijava džinovska zmija Jakumama, jer stijena na izvoru rijeke nevjerovatno podsjeća na glavu ovog mitološkog bića.

Tajna proključale reke

Rijeka je široka oko 25 metara, duboka oko 6, a duga 6,4 kilometara. Temperatura vode varira od 50-90°C, sa brojnim tačkama gdje dostiže 100°C. Gotovo cijelim tokom je toliko vrela da može da izazove ozbiljne opekotine kod ljudi i životinja koje nesretnim slučajem padnu u nju. Ipak, i pored nevjerovatnih prirodnih karakteristika, o reci Majantujaku se do skoro malo znalo, a u naučnim žurnalima se nije spominjala.

Čak i za brojne stanovnike Perua, na čijoj se teritoriji nalazi, proključala rijeka je bila samo legenda. Jedan od razloga za nepovjerenje kod onih koji se u njeno postojanje nisu uvjerili sopstvenim očima su i izjave naučnika da je tako nešto potpuno nemoguće; da bi se zagrijala čak i mala količina vode do te temperature, smatrali su, neophodna je ogromna količina geotermalne toplote, a kotlina Amazona leži na 700 km od najbližeg aktivnog vulkana.

Vjerovatno o njoj ne bismo pričali ni danas, da se za fenomen proključale rijeke nije zainteresovao Andreas Ruzo, istraživač geotermalnih procesa sa Univerziteta Southern Methodist, koji je za rijeku prvi put čuo od svog dede kada je imao samo dvanaest godina. Po dedinoj priči, rijeku su otkrili španski osvajači kada su krenuli duboko u prašumu u potrazi za zlatom. Vratili su se prestravljeni i pričali lokalnom stanovništvu jezive priče o opasnoj zemlji ispunjenoj vrelom vodom, gladnim zmijama ljudožderima koje je čuvaju i rijeci koja ključa.

Dvadeset godina nakon što je prvi put čuo za rijeku, Ruzo je zapravo sreo nekog ko je rijeku i vidio – svoju tetku. Ona je pristala da sa njim ode do proključale rijeke.

Ruzo je ostao potpuno zatečen prizorom. Rijeka je izgledala kao džinovski kotao, a sa jezom je gledao kako u njoj završavaju nespretne životinje i umiru u agoniji. Nakon istraživanja fenomena ključale rijeke, za šta je prvi na svijetu dobio dozvolu 2011. godine, Ruzo je osnovao Boiling River Project (Projekat Ključala reka), neprofitnu organizaciju sa ciljem da sačuva ovo čudo prirode od propadanja koje bi mogla izazvati masovna eksploatacija okolnih šuma.

Porijeklo energije koja rijeku zagrijava još uvijek je misterija, jer su geotermalni izvori ove snage, a van vulkanskog područja, svjetsko čudo sami po sebi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj