NE ŽELIMO DA KOMUNISTIČKA PARTIJA IMA PRISTUP NAŠIM LIČNIM PODACIMA! Predsjednik Tramp uredbom zabranjuje Amerikancima transakcije s kineskom kompanijom u čijem je vlasništvu aplikacija TikTok!

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je izvršnu uredbu kojom se svim američkim građanima zabranjuje obavljanje transakcija s kineskom tvrtkom ByteDance, u čijem je vlasništvu popularna aplikacija TikTok, a ona stupa na snagu za 45 dana.

ewewe.jpg

Prema uredbi objavljenoj u četvrtak, TikTok se smatra “prijetnjom” nacionalnoj sigurnosti te se upozorava na automatsko prikupljanje podataka koje je moguće korištenjem aplikacije.

“Ovakvo prikupljanje podataka predstavlja prijetnju i moglo bi omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup osobnim i vlasničkim podacima Amerikanaca”, stoji u uredbi.

Sjedinjene Države moraju poduzeti žestoke mjere protiv vlasnika TikToka da bi zaštitile svoju nacionalnu sigurnost.”

Uredba je uslijedila nakon što je Microsoft najavio da razmatra mogućnost kupnje američkog ogranka TikTokovih operacija od tvrtke ByteDance te je odredio 45-dnevni rok za sklapanje posla. Predsjednik Tramp je podržao ovaj posao, ali uz određene uslove.

Rekao sam, ako kupite (TikTok), bez obzira na cijenu koju će dobiti vlasnik, a pretpostavljam da je to u suštini Kina… da će jedan značajan dio cijene morati da dobije trezor Sjedinjenih Država zato što omogućavamo da se ovaj posao dogodi – izjavio je Tramp.

Saveznim službenicima već zabranjeno da koriste TikTok

Američki senat jednoglasno je danas usvojio zakon kojim se saveznim službenicima zabranjuje upotreba aplikacije TikTok na službenim uređajima.

Kompanija ima rok do 15. septembra da proda svoje operacije u SAD-u Microsoftu ili da bude zabranjena u toj zemlji, prenosi Rojters.

Agencija navodi, pozivajući se na svoje izvore, da je vrijednost TikToka veća od 50 milijardi dolara. Američki Kongres je prošlog mjeseca glasao za zabranu aplikacije, pa su se sada stekli uslovi da zakon stupi na snagu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj