REKORDAN SKOK NARUDŽBI U AMERIČKOJ INDUSTRIJI: Dolar jača, rizične valute padaju!

Dolar je jučer ojačao jer je apetit investitora za rizikom iščileo u iščekivanju najnovijih podataka o radnim mjestima u SAD i jer zakonodavci u Vašingtonu još uvijek ne mogu da se dogovore o novom paketu finansijske pomoći.

Društvo | GlobalCir

Apetit za rizikom na tržištima valuta je juče ojačao nakon što su podaci američkog Instituta za upravljanje nabavkama (ISM) pokazali da su nove narudžbine u industriji usluga skočile na rekordan nivo. Međutim, podaci su takođe pokazali da je opalo zapošljavanje, što nagovještava kolebljiv oporavak tržišta rada.

Dolar je tokom noći oslabio prema korpi valuta, pri čemu se dolarski indeks spustio na dvogodišnji minimum od 92,495 poena, a zatim se danas prepodne oporavio na 92,821 poen, izveštava Rojters.

Euro je prema dolaru dostigao dvogodišnji maksimum od 1,1916 dolara kako se približavalo zatvaranje azijskog trgovanja, nakon čega se vratio natrag na nivo od 1,1859 dolara.

Jedinstvena valuta je jučer, kako navode mediji, krenula uzlaznom putanjom poslije objave podataka o rastu indeksa menadžera nabavke koji ukazuju na početak ekonomske ekspanzije u zoni eura.

Investitori čekaju rasplet situacije u vezi sa novim paketom državnih podsticaja u SAD. Za sada nema signala da su podjele između republikanaca i demokrata o ovom paketu vrijednom više biliona dolara smanjene.

Program isplate naknada za nezaposlenost od 600 dolara sedmično desetinama miliona Amerikanaca koji su izgubili posao tokom pandemije istekao je prošlog petka.

Pale švedska i norveška kruna te turska lira

Švedska i norveška kruna pale su jučer u odnosu na dolar, zaokrenuvši raniji uzlazni trend, tokom kojeg je švedska kruna na zatvaranju azijskog trgovanja zabilježila najjači kurs prema dolaru od sredine 2018.

Švajcarski franak ojačao je prema euru i dolaru jer su tržišni akteri postali oprezniji. Švajcarac se trgovao na nivou od 0,90805 za dolar, blizu svog najvišeg kursa u posljednjih pet godina.

Što se tiče valuta tržišta u usponu, turska lira se spustila na rekordno nizak nivo prema, euru, a prema dolaru je pala za 2,7 procenata.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj