UBISTVO YITZHAKA RABINA, SUĐENJE ADOLFU EICHMANNU… Iz izraelskih službenih arhiva nestale hiljade dokumenata o značajnim historijskim događajima!

Hiljade dokumenata, tačnije skoro 10.000 datoteka, koji se odnose na značajne događaje iz izraelske historije nedostaju iz službenih arhiva zemlje, izvijestili su lokalni mediji.

From Rabin's assassination to Eichmann trial: Thousands of files ...

Kako navodi izraelski list “Haaretz“, ova nesvakidašnja činjenica je otkrivena nakon što je zagovaračka grupa Hatzlacha državnim institucijama uputila zahtjev za pristup određenim informacijama.

U odgovoru na zahtjev, arhivske vlasti dostavile su grupi Hatzlacha službeni popis u kojem je otkriveno da se radi o izgubljenim dokumentima.

Među materijalima koji nedostaju su i dokumenti koji se tiču atentata na premijera Yitzhaka Rabina 1995. godine koji je izveo desničarski izraelski radikal, ubistva cionističkog vođe Chaima Arlosoroffa 1933. godine, suđenje nacističkom ratnom zločincu Adolfu Eichmannu u Izraelu te materijal o Jom Kipurskom ratu.

Eichmann, glavni oficir nacističke paravojne organizacije, igrao je vodeću ulogu u genocidu nad evropskim Jevrejima, posebno prateći i naređujući prijevoz 600.000 mađarskih Jevreja do plinskih komora u Auschwitzu 1944. godine. Osuđen je na smrt 1962. godine u procesu na Okružnom sudu u Jerusalemu i obješen u zatvoru Ramla u Izraelu.

Egipat i Sirija su 1973. godine pokrenuli rat protiv Izraela, poznat još kao Jom Kipurski rat u kojem je Izrael ostao bez Sinajskog poluotoka koji je prethodno zauzeo 1967. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj