UN POJAČALE NAPORE ZA POMOĆ: Papa Franjo poslao donaciju libanskoj crkvi kao znak ‘očinske bliskosti’ s narodom Libana!

Papa Franjo je poslao 250.000 eura donacije za Crkvu Libana kako bi pomogao toj zemlji poslije razorne eksplozije u bejrutskoj luci.

Pope Francis Makes Extraordinary Gesture for Lebanon – ZENIT ...

Znak očinske bliskosti sa libanskim narodom

Vatikan je tu donaciju opisao kao “inicijalnu pomoć” i kao znak “očinske bliskosti pontifa sa narodom u ozbiljnim poteškoćama”.

Pomoć je poslata preko diplomatske misije Vatikana u Bejrutu i napomenuto je da su crkve i manastiri uništeni u eksploziji i da je već na putu “momentalni hitan odgovor i hitna pomoć” uključujući ono što je potrebno za medicinsku njegu, skloništa za raseljene i centar za osnovne potrebe što je prikupljeno preko raznih katoličkih dobrotvornih društava, naveli su iz Vatikana.

100.000 djece ostalo na ulici

U međuvremenu i organizacije Ujedinjenih nacija pojačavaju napore da pomognu stanovnicima Bejruta poslije eksplozije u kojoj je ubijeno više od 150 ljudi, a oko 5.000 je povrijeđeno.

Namjera je da se sakupi 15 miliona dolara za humanitarnu zdravstvenu podršku između ostalog.

Kako je navedeno, 17 kontejnera punih opreme za ličnu zaštitu prijeko potrebne za borbu protiv koronavirusa je uništeno u eksploziji.

UNICEF je saopštio da je čak 100.000 djece među onima čije su domovi uništeni ili oštećeni i koji su sada raseljeni.

Kako se ocjenjuje, područje eksplozije sada je izloženo velikoj opasnosti od zaraze koronavirusom jer je nemoguće primjenjivati mjere fizičkog distanciranja.

Svjetski program hrane hitno šalje 5.000 paketa hrane porodicama u Bejrutu uz napomenu da Liban uvozi 85 procenata hrane i to veliki dio preko sada razorene luke.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj