LIBANSKI PREDSJEDNIK: “Prije tri sedmice sam saznao da je eksplozivni materijal u luci, naložio sam da se preduzmu mjere, ali skladišta nisu moja nadležnost”

Libanski predsjednik Mišel Aun znao je za veliku zalihu eksplozivnog materijala uskladištenu u luci u Bejrutu skoro tri nedjelje prije nego što je došlo do eksplozije, izjavio je u petak i dodao da je tada naredio da se preduzmu koraci, ali je i istakao da nema nadležnost nad skladištem.

Michel Aoun 2 foto Tanjug AP

– Da li znate koliko se problema nagomilalo? – rekao je Aun novinaru koji ga je pitao da li je provjerio da je njegov nalog sproveden, piše “Glas Amerike”.

Ipak, Aunov komentar je potvrda sa najvišeg nivoa da su visoki zvaničnici Libana bili svjesni da je 2.750 tona visoko-eskplozivnog amonijum nitrata godinama uskladišteno u luci u Bejrutu.

Hemikalije su eksplodirale, kako se vjeruje, poslije požara u skladištu. U nesreći je nastradalo skoro 150 ljudi, hiljade su ranjene i naneta šteta širom grada koja se meri u milijardama dolara. Spasioci u petak i dalje izvlače tela ispod ruševina.

Istraga se fokusira na osoblje Luke Bejrut – glavne libanske luke koja je toliko poznata po korupciji da je dobila nadimak “Alibabina pećina”. Međutim, mnogi Libanci kažu da to ukazuje na mnogo veću korupciju koja prožima politički sistem i penje se do samog vrha vlasti.

Libanski predsjednik jučer je kazao kako je moguće da je u bejrutsku eksploziju prste umiješao i strani faktor ‘preko bombe, rakete ili na drugi način’.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj