BOJE SE BANKROTSTVA I NOVE TRKE U NAORUŽANJU! Rusija i Kina stvaraju finansijski savez protiv Trampa, sve više izbacuju dolar u bilateralnim ugovorima!

Rusija i Kina sve više izbacuju dolar u bilateralnim ugovorima, a u poređenju sa 2015. godinom zastupljenost američke valute u transakcijama skoro duplo je manja, prenose svjetske agencije, pozivajući se na japanske medije koji su radili istraživanje.

Prema mišljenju autora članka, američkog politikologa Dmitrija Sajmsa, uporedo sa smanjenjem upotrebe dolara porasla je upotreba eura i do za 30 posto, dok je upotreba nacionalnih valuta Kine i Rusije trenutno na maksimalnom nivou ikada i iznosi 24 procenta.

Japanski list Nikkei Asian Review  navodi da je sve to počelo još kada je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog pripajanja Krima Ruskoj Federaciji, a ubrzo nakon toga je eskalirao  trgovinski rat Pekinga i Washingtona.

Proces je dodatno intenziviran nakon što je američka administracija uvela tarife na uvoz kineskih proizvoda i to u iznosu od nekoliko stotina milijardi dolara.

Rast trgovinske razmjene Rusije i Kine

To je ponukalo i Rusiju i Kinu da se dogovore o korištenju nacionalnih valuta u bilateralnim transakcijama, nakon čega su Centralne banke i jedne i druge zemlje maltene duplo umanjili aktivu u dolarima, dok su drastično povećale aktive u juanu, odnosno u rublji.

Kao rezultat svega toga, dodaje japanski list, trgovinska razmjena Rusije i Kine prošle je godine porasla za 3,4 odsto, i iznosila rekordnih 110,75 milijardi dolara.

Washington želi da bankrotiramo, žele nam nametnuti trku u naoružanju

Amerika pokušava da nametne Kini i Rusiji trku o naoružanju da bi ih dovela do bankrota, i paraleleno s tim koristi sankcije i pokušava da oslabi režim iznutra, fokusirajući se na opoziciju, zabrinuti su moskovski politički i intelektualni krugovi.

Ovako ekspert Centra za istraživanje problema bezbjednosti Ruske akademije nauka Konstantin Blohin vidi poteze Trampove administracije da pridruži Kinu trilateralnim pregovorima o produženju Novog START-a, vodećeg ugovora o nuklearnom oružju između Rusije i SAD-a koji ističe u februaru 2021. On smatra da Washington pokušava iskoristiti Kinu kao mogući uzrok propasti pregovora.

Amerika sve te sporazume doživljava kao nešto što sputava njihove mogućnosti u svijetu i želi da se odvoji od Kine i Rusije“, zavapio je ruski akademik, navodeći da se radi o opasnoj taktici koja ugrožava ruske, ali i kineske interese.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] BOJE SE BANKROTSTVA I NOVE TRKE U NAORUŽANJU! Rusija i Kina stvaraju finansijski savez protiv Tramp… Objavljeno u: […]

  2. […] BOJE SE BANKROTSTVA I NOVE TRKE U NAORUŽANJU! Rusija i Kina stvaraju finansijski savez protiv Tramp… TRAGOM PODATAKA AMERIČKE KONTRAOBAVJEŠTAJNE SLUŽBE: Zašto Rusija, Kina i Iran nikako ne žele reizbor predsjednika Donalda Trampa?! NIKO NIJE BIO GRUBLJI PREMA PUTINU OD MENE, ON TO NAJBOLJE ZNA! Tramp: Pogledajte šta sam im uradio sa ‘Sjevernim tokom 2’ Objavljeno u: […]

  3. […] ili produžiti postojeći, jer administracija na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom zahtijeva da se u pregovore o kontroli oružja uključi i Kina, što ne odgovara […]

  4. […] ili produžiti postojeći, jer administracija na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom zahtijeva da se u pregovore o kontroli oružja uključi i Kina, što ne odgovara […]

  5. […] ili produžiti postojeći, jer administracija na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom zahtijeva da se u pregovore o kontroli oružja uključi i Kina, što ne odgovara […]

Komentiraj