PREDSJEDNIK TRAMP IMA LIJEK ZA BLOKADE DEMOKRATA U KONGRESU! Potpisao četiri uredbe za pomoć ekonomiji i građanima: “Dosta je, spasit ćemo američka radna mjesta i pružiti pomoć američkim radnicima”

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je jučer novi plan pomoći ekonomiji putem izvršnih uredbi kako bi pomogao milionima Amerikanaca koji su zbog pandemije ostali bez posla, budući da se Kongres nije mogao dogovoriti o tome.

uredba

Dosta je, spasit ćemo američka radna mjesta i pružiti pomoć američkim radnicima“, rekao je predsjednik na press konferenciji.

Četiri uredbe

Bijela kuća i demokrati u Kongresu već se dvije sedmice dogovarali o novom paketu pomoći privredi, a realizaciju pomoći blokirale su demokrate svojim nerealnim zahtjevima. Manje od tri mjeseca do predsjedničkih izbora, ti su pregovori zasad bez rezultata.

Stoga je predsjednik Tramp potpisao četiri izvršne uredbe koje predviđaju smanjenje poreza na prihode, produženu pomoć za nezaposlene od 400 dolara sedmično, zaštitu za najmoprimce kojima prijeti izbacivanje iz stana i odgodu naplate studentskih kredita.

Odgoda plaćanja poreza i pomoć za nezaposlene

Prvi dokument predviđa pauzu u plaćanju poreza na prihode Amerikanaca koji zarađuju manje od 100.000 dolara na godinu. “Ako 3. novembra pobijedim, planiram ukinuti taj porez”, obećao je Tramp.

Druga uredba naređuje ministarstvima stanovanja i zdravstva te CDC-u (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) da “osiguraju da stanari i vlasnici mogu ostati u svome domu”, rekao je.

Treći dokument produljuje do kraja godine pomoć za nezaposlene, uz onu koju daje savezna država.

Ta je mjera prestala vrijediti krajem jula i premda produljenje te pomoći koja je milione kućanstava spasila od osiromašenja nije bilo sporno u Kongresu. Tramp je presjekao i odlučio da će iznositi 400 dolara sedmično.

Četvrta izvršna uredba omogućuje odgodu naplate studentskih kredita do kraja godine i smanjuje njihovu kamatnu stopu na 0 posto.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj