PROTESTI U BJELORUSIJI: Sukob demonstranata i policije, upotrijebljen suzavac, vojska na ulicama Minska?

Nakon što je većina biračkih mjesta zatvorena u prijestolnici Belorusije, Minsku, grupa od oko 300 demonstranata sukobila se sa policijom protestujući zbog pobjede aktuelnog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Prema nekim izvještajima nezavisnih novinara na ulicama minska je više hiljada demonstranata.

Belorusija, protesti

TASS je javio da policija pokušavala da otjera demonstrante sa spomenika pobjede u centru Minsku bez upotrebe sile. Demonstranti su skandirali “Sramota!”, a grupa od 40-50 mladih pokušala je da uđe u ograđeni prostor. Neki su pritvoreni, a policija je zaustavila saobraćaj duž centralne avenije i susjednih ulica.

Pristalice opozicije počele su da se okupljaju večeras oko 22 sata. Kako prenosi britanski Ekspres, pozivajući se na lokalne medije, osvajanje šestog mandata na mjestu šefa države mogao bi da izazove nerede u glavnom gradu Bjelorusije.

Večeras su u Minsku počeli da se okupljaju demonstranti, dok su na društvenim mrežama pojavili video snimci na kojima se vidi veliki broj vojnih vozila koji se spuštaju prema glavnom gradu.

Policija je postavila kontrolne punktove oko grada da bi spriječila eventualne protesta zbog izbornih rezultata. Inače, policije je u nedjelju pritvorila više od 2.000 ljudi širom zemlje, saopštio je Centar za ljudska prava Viasna.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj