U PLANU SASTANAK S PREDSJEDNICOM! Prva posjeta američkog visokog zvaničnika Tajvanu nakon 40 godina!

Sjedinjene Američke Države (SAD) su slanjem ministra zdravstva Alexa Azara u Tajvan, upriličile prvu zvaničnu posjetu najvišeg nivoa ovoj zemlji nakon 1979. godine.

US health chief lands in Taiwan on 'highest level' trip since 1979 ...

Azar i delegacija su sletjeli na Međunarodni aerodrom Songshan u Taipeiju u poslijepodnevnim satima, po lokalnom vremenu.

Američki ministar će se tokom trodnevne posjete sastati s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen i drugim ministrima i visokim zvaničnicima.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Vinbin izjavio je prije nekoliko dana da su protiv zvaničnih kontakata tajvanskih i američkih zvaničnika.

Pozvali su SAD da obustavi sve oblike službenih razmjena s Tajvanom.

Šezdesetrogodišnja predsjednica nije omiljena u Kini pošto smatra da je njeno ostrvo de facto suverena država i čvrsto odbacuje kinesku viziju “Jedinstvene Kine”.

Kineski revolucionarni vođa Mao Ce-tung proglasio je Narodnu Republiku Kinu krajem 1949. godine, a kineski nacionalisti pobjegli su na otok Tajvan i proglasili njegovu nezavisnost. Zvanični Peking i dalje Tajvan tretira kao dio vlastite teritorije i kao stalna članica Vijeća sigurnosti blokira ulazak Tajvana u međunarodne organizacije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj