GRČKA BURNO REAGOVALA: Turski brod za seizmička istraživanja ponovo u Sredozemlju

Ministar energetike i prirodnih resursa Republike Turske Fatih Donmez saopćio je kako je brod za seizmička istraživanja “Oruc Reis” doplovio na područje istraživanja u Sredozemlju.

Egypt, Greece scatter Turkish cards in Mediterranean | | AW

Donmez je na Twitteru saopćio kako će Turska nastaviti s aktivnostima u Sredozemlju i Crnom moru, a u cilju energetske nezavisnosti te zemlje.

Turski ministar je objavio i fotografiju broda, te podsjetio kako je brod, nakon isplovljavanja iz Antalije, doplovio na područje istraživanja u Sredozemlju. ”Oruc Reis, iza tebe su 83 miliona“, napisao je ministar između ostalog, prenosi AA.

Grčka reakcija

Ubrzo je stigao odgovor Grčke koja je pozvala Tursku da obustavi akcije u istočnom dijelu Sredozemnog mora. Ocijenila je da su takvi potezi provokativni i da potkopavaju mir i sigurnost u regionu, saopćilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke, prenosi Srna.

Naime, Atina je ranije objavila da turska istraživanja u dijelu grčkog kontinentalnog pojasa predstavljaju eskalaciju napetosti u regiji u kojoj dvije zemlje međusobno osporavaju pomorska prava. 

Grčka neće prihvatiti nikakve ucjene. Branit će svoja suverena prava – navodi se u saopćenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Premijer Grčke Krijakos Micotakis sazvao je sastanak nacionalnog vijeća za sigurnost zbog tenzija u odnosima sa Turskom.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] GRČKA BURNO REAGOVALA: Turski brod za seizmička istraživanja ponovo u Sredozemlju DOK TRAJE BLOKADA IZGRADNJE ‘SJEVERNOG TOKA 2’: Egipat, Grčka i Kipar potpisali pomorski sporazum da bi se suprotstavili Turskoj! Objavljeno u: […]

Komentiraj