KINA U ARGENTINI NAPRAVILA SVEMIRSKU STANICU KOJOJ BUENOS AIRES NEMA PRISTUP! Iako tvrde da će je koristiti samo u civilne svrhe, činjenica da je baza pod ingerencijom kineske vojske opravdava sumnje SAD-a!

Argentina je Kini službeno odobrila kontroverznu svemirsku stanicu koja je počela s radom prije dvije godine u Patagoniji. Odluka je uslijedila nakon izričitog zahtjeva kineskog predsjednika Xi Jinpinga njegovom argentinskom kolegi Albertu Fernandezu.

KINA-ARGENTINA

Došla je iste sedmice kada je Centralna banka Argentine obnovila valutnu zamjenu s Kineskom centralnom bankom za 18,5 milijardi američkih dolara. Nezavisni posmatrači dva sporazuma karakterišu kao političko-ekonomski savez dviju zemalja.

Fernandez je potpisao zakon koji je usvojen 2015. godine. Potonji omogućuje Kini osnovicu od 200 hektara u provinciji Neuquén uz 50-godišnje oslobađanje od poreza. Objektom upravlja Kineska agencija za lansiranje satelita i praćenje, koju kontrolira Kineska narodna armija, a koristit će je samo kinesko osoblje.

Do sada je Peking uložio 50 miliona američkih dolara za izgradnju stanice, koja uključuje antenu od 35 metara. Argentinska vlada može koristiti samo 10 posto vremena rada opreme za promatranje svemira.

Špijunski centar?

Osim “mirnodobskog” istraživanja tamnije strane mjeseca, što je prema ugovoru osnovna djelatnost kineske baze, europski i američki stručnjaci vjeruju da objekt ima i druge svrhe.

Upozoravaju na moguću špijunažu, sabotaže i druge vojne aktivnosti zabranjene međunarodnim ugovorima.

“Ustupci su previše povoljni za kinesku vladu,” rekao je Martín Dinatale, argentinski novinar i stručnjak, govoreći za AsiaNews. “Opasnost od dvostruke upotrebe latentna je, a aktivnost koja se tamo odvija nije poznata.”

Dinatale napominje da je Xi nedavno obećao argentinskom predsjedniku da će podići status diplomatskih odnosa dviju zemalja. Trenutno globalno strateško partnerstvo postat će puna suradnja, što “podrazumijeva veće koristi za obje strane, ali i veće obaveze”.

U februaru 2019. godine admiral Craig Faller, zapovjednik američke Južne komande, svjedočio je pred Kongresom, upozorivši zakonodavce na brzo širenje Kine u Latinskoj Americi.

Peking bi mogao kršiti uvjete svog sporazuma s Argentinom da obavlja samo civilne aktivnosti i možda će imati mogućnost praćenja i potencijalnog ciljanja američkih, savezničkih i partnerskih svemirskih aktivnosti“, rekao je Faller, u pisanom svjedočenju Senata Oružanih Odbor za usluge.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj