UHIĆEN ŽESTOKI KRITIČAR PEKINGA I MEDIJSKI TAJKUN: Kina ga tereti za dogovor sa stranim silama

Hongkonška policija uhitila je izdavačkog tajkuna i demokratskog aktivista Jimmya Laia, tereteći ga za dogovor sa stranim silama temeljem zakona o nacionalnoj sigurnosti kojeg je Kina u junu nametnula tom globalnom financijskom tržištu.

“Jimmy Lai uhićen je zbog dogovora sa stranim silama”, rekao je rano u ponedjeljak Mark Simon, izvršni direktor Laijeve medijske tvrtke Next Digital.

Žestoki kritičar Pekinga

Lai je bio jedan od istaknutih demokratskih aktivista u Hong Kongu i žestoki kritičar Pekinga koji je 30. juna Hong Kongu nametnuo novi zakon, što je izazvalo osude zapadnih zemalja.

Zakonom o nacionalnoj sigurnosti predviđene su kazne za ono što Kina smatra subverzijom, secesijom, terorizmom i dogovaranjem sa stranim silama.

Kritičari upozoravaju da takav zakon narušava slobode u Hong Kongu nasuprot zagovarateljima koji smatraju da će to donijeti stabilnost nakon lanjskih prosvjeda.

Izdavački tajkun Lai je u aprilu ove godine bio među 14 aktivista koji su u policijskoj akciji suzbijanja prodemokratskog pokreta uhićeni zbog protuzakonitog okupljanja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj