UZNEMIRENI ZBOG SVE GLASNIJIH ZAHTJEVA ŠKOTSKE ZA NEZAVISNOŠĆU! Johnson: “Unija Ujedinjenog Kraljevstva za mene je najveće političko partnerstvo koje je svijet ikada vidio, bilo bi šteta izgubiti tu snagu i čaroliju”

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je da će njegova zemlja biti slabija ako se raskine unija koja okuplja četiri nacije, što je najnovija izjava o njegovom protivljenju sve glasnijim pozivima za nezavisnost Škotske.

IPAK NAPUŠTA CARINSKU UNIJU ZAJEDNO SA OSTATKOM UJEDINJENOG ...

Nesuglasice između četiriju britanskih konstitutivnih nacija, Škotske, Walesa, Sjeverne Irske i Engleske, oko upravljanja pandemijom koronavirusa naštetile su odnosima koji su ionako već bili narušeni zbog Brexita.

To se posebice odnosi na Škotsku koja je glasala protiv izlaska iz EU-a. Najnovije ankete pokazuju da potpora za neovisnost Škotske tek neznatno prevaže nad potporom 300-godišnjoj uniji s Engleskom.

“Unija Ujedinjene Kraljevine je za mene najveće političko partnerstvo koje je svijet ikada vidio. Bilo bi šteta izgubiti tu snagu, tu čaroliju naše unije”, rekao je Johnson.

Na referendumu 2014., 55 posto Škota je glasalo za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, a 45 posto za nezavisnost, no Škotska nacionalna stranka (SNP), koja vlada tom poluautonomnom regijom, želi ponavljanje referenduma.

Johnson i ostali visokorangirani dužnosnici i ministri, veliki zagovornici unije, zadnjih su sedmica u Škotskoj naveliko raspravljali o snazi i dobrobiti tog odnosa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj