EU UPRAVO ŠALJE 88,9 MILIONA EURA POMOĆI HRVATSKOJ: ‘Težak teret je pao na ovu zemlju, moramo pokazati solidarnost’

Europska komisija najavila je prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj od 88,9 miliona eura iz Fonda solidarnosti EU-a, kao pomoć zbog šteta od potresa koji je 22. marta pogodio Zagreb i okolicu, javlja N1.

MIGRANTSKA KRIZA: Von der Leyen najavila slanje aviona, brodova ...

Iz EK navode kako ovime podupiru Hrvatsku u nastojanjima da pomogne građanima, kao i da ponono uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge. Povjerenica EK-a za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je kako je svjesna razmjera štete koju su “u jednoj od najvećih prirodnih katastrofa pretrpjeli Hrvatska i njezin glavni grad.

‘Moramo pokazati solidarnost’

“Usto, to se dogodilo u vrijeme kad je stanovništvo već trpjelo posljedice pandemije koronavirusa i lockdowna. Današnjom odlukom želimo ukloniti težak teret koji je pao na ovu zemlju i još jednom pokazati solidarnost u EU-u u ovako teškim vremenima”, poručila je Ferreira.

Iz EK navodi kako je nakon potresa aktiviran Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kako bi se hitno odgovorilo na situaciju pa su tako stigli kreveti, šatori, vreće za spavanje i grijalice. Poslali su ih Slovenija, Mađarska, Italija i Austrija.

Pomoć je od EK stigal i u operacijama spašavanja i procjene štete preko EU usluga upravljanja krizama programa Copernicus. Hrvatska je 11. juna, 12 sedmica od razornog potresa, podnijela puni zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnoti EU-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj