KAMALA POTPREDSJEDNIČKA KANDIDATKINJA DEMOKRATA: Veoma neugodan kandidat za republikance!

Predsjednički kandidat Demokratske stranke na predstojećim izborima u SAD-u Joe Biden odabrao je senatoricu Kamalu Harris (55) za svoju potpredsjedničku kandidatkinju, objavili su u utorak vodeći američki mediji.

Why Biden Should Pick Kamala Harris for VP | Washington Monthly

Harris je bivša javna tužiteljica s reputacijom žestoke protivnice administracije Donalda Trampa. Kći imigranata iz Jamajke i Indije u tri je navrata osvajala mandat senatorice iz Kalifornije, a i sama je pokušala osvojiti predsjedničku nominaciju na ovim izborima, snažno kritizirajući čovjeka koji ju je upravo odabrao za svoju sukandidatkinju. U konačnici je snažno podržala Bidena, a u javnosti je prepoznata kao glasna zagovornica rasne jednakosti nakon smrti Georgea Floyda.

Više mjeseci je trajao pritisak ljevičarskih frakcija na Bidena da odabere progresivnu zvijezdu poput senatorke Elizabeth Warren iz Massachusettsa, no Kamala Harris je izbor koji će dodatno zakomplikovati kampanju trenutnog američkog predsjednika Donalda Trampa.

Harris će biti prva crnkinja i prva osoba indijskog porijekla nominirana za tako visoku poziciju u SAD-u od strane neke od vodećih stranaka.

Biden je potvrdio da je Harris njegov izbor u SMS poruci i emailu odaslanom na adrese svojih pristalica.

– Ovdje Joe Biden. Imam veliku vijest: Odabrao sam Kamalu Harris za svoju potpredsjedničku kandidatkinju. Zajedno s vama pobijedit ćemo Trampa, stoji u poruci.

Očekuje se da će tokom srijede Biden i Kamala imati prvo zajedničko javno obraćanje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj