MOGLA PROIZVODITI I DO 200 KILOGRAMA DNEVNO! Pronađena najveća laboratorija za proizvodnju kokaina u Nizozemskoj: Da li je ovo rezultat ispitivanja Mirze Gačanina?!

Nizozemska policija pronašla je najveću laboratoriju za proizvodnju kokaina u bivšoj konjičkoj školi u mjestu Nijeven i uhapsila 17 osoba iz Kolumbije, Turske i Nizozemske.

nizozemska-policija-123456

Iz policije navode da su prilikom upada u bivšu konjičku školu pronašli više desetina hiljada litara hemikalija i 100 kilograma kokaina.

Jedan od policijskih zvaničnika Andre Van Rijn rekao je da je laboratorija bila opremljena da proizvede između 150 do 200 kilograma kokaina dnevno, čija je ulična vrijednost procijenjena između 4,5 do osam miliona eura, prenose Nezavisne.

U zgradi škole bile su i spavaonice. Iz policije navode da su 13 osumnjičenih iz Kolumbije, a da jedan od uhapšenih ima dvojno holandsko i kolumbijsko državljanstvo. Uhapšeni će se pred sudom pojaviti sutra i u četvrtak.

Ostaje nepoznato da li je ovaj uspjeh nizozemske policije povezan sa jednim drugim slučajem, kada je ista policija u gradu Bredi 18. maja 2020. uhapsila Mirzu Gačanina i njegovu suprugu Rosu Van Dungen, koji su se osumnjičeni za pranje novca stečenog međunarodnom trgovinom kokainom.

Mirza Gačanin je kako mediji prenose pod istrgom više svjetskih policijskih agencija, a ključne detalje o njegovoj umiješanosti u međunarodni šverc kokainom nizozemskoj je policiji dostavila američka DEA. Dosadašnjom istragom je zadokumentovano pranje više desetina miliona eura, a policija je ovom kartelu do sada zaplijenila oko 14 tona kokaina, koji su iz Perua krijumčarili u Evropu.

Vođa kartela je, kako se pisalo, Edin Gačanin, koji se nalazi u Dubaiju i kojeg policijske agencije smatraju jednim od najvećih narko dilera u Evropi. Posljednji put Edin Gačanin je u BiH boravio 2016. godine, kada su mu domaćini bili pojedini simpatizeri i članovi NIP-a. Tada je Gačanin donirao i uniforme za pripadnike Specijalne jedinice Federalne uprave policije, a jednu od doniranih uniformi, prema izvještaju FUP-a, zadužio je i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, piše Oslobođenje.

Pored toga, osobe bliske Gačaninu dovođene su u vezu i sa načelnikom općine Novi Grad Semirom Efendićem.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj