‘PISMA IZ MEZOPOTAMIJE’: Žalba nezadovoljnog klijenta iz 1750. godine p.n.e.

Pismo ispisano na drevnoj tablici od krečnjaka iz perioda starog Babilona danas se čuva u Britanskom muzeju. U njemu se izvjesni Nani žali Ea-naziru zbog nepoštovanja trgovinskog dogovora i isporuke bakra lošeg kvaliteta.

The "Ea-Nasir complaint board" carved in 1750 B.C. -

Prijevod ovog zanimljivog pisma objavljen je u knjizi Lea Openhajma „Pisma iz Mezopotamije“. Nani je, čini se, bio izuzetno nezadovoljan isporučenom robom i uslugom.

Kada si došao, rekao si mi sljedeće: Daću Gimil-Sinu (kada dođe) dobre šipke bakra. Tada si otišao, ali nisi učinio ono što si obećao. Mom izaslaniku (Sit-Sinu) si dao loše šipke i rekao mu „uzmi ih ako hoćeš, ako nećeš – pokupi se i idi!”

Za koga me smatraš kad se prema meni ophodiš sa takvim prezirom? Poslao sam izaslanika, gospodina poput nas, da donese moju vreću sa novcem (koji je kod tebe ostavljen), ali si me ti ponizio kad si ga vraćao nekoliko puta praznih ruku, i to kroz neprijateljsku teritoriju. Da li se bilo ko od trgovaca koji rade sa Telmunom prema meni ovako ophodio? Samo ti se tako ponašaš prema mojim izaslanicima! Zbog jedne bezvrijedne srebrne šipke koju ti dugujem, ti se osjećaš slobodno da sa mnom tako razgovaraš, iako sam u tvoje ime Palati dao 1,080 funti bakra…

Kako se prema meni ophodiš i pored tog bakra? Zadržao si moju vreću sa novcem na neprijateljskoj teritoriji! Sada je vrijeme da mi ga u cjelosti vratiš.

Razumi da od sada neću od tebe preuzeti bakar koji je lošeg kvaliteta. Nadalje ću šipke birati sam, u svom dvorištu, i koristit ću svoje pravo da te odbijem jer si se prema meni ophodio bez poštovanja – stoji u žalbi.

Po saznanjima Britanskog muzeja, u ovom slučaju postoji mala nedosljednost u vremenskim odrednicama. Ea-nazir je bio poznat kao beskrupulozni trgovac bakrom tokom XIX veka p.n.e, dok tablica datira iz nešto kasnijeg perioda, sredine XVIII veka p.n.e. Otkrivena je na jugu Iraka, u gradu Uru, 1953. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj