PREDSJEDNIK TRAMP BLOKIRA RUSKU ENERGETSKU EKSPANZIJU! Njemački šef diplomatije razgovarao sa Lavrovom: Tvrdi da su SAD na pogrešnom putu zbog sankcija ‘Sjevernom toku 2’ jer one ‘ugrožavaju interese EU’

SAD su na pogrešnom putu jer uvode sankcije kompanijama koje učestvuju u gradnji gasovoda “Sjeverni tok dva” što nanosi štetu interesima EU, rekao je danas njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim

dsdsdsds

– Za njemačku administraciju transatlantske veze bile su od velike važnosti ne samo sad, već dugi niz godina. To nije samo za nas već i za Evropu uopšte, ali moramo da naglasimo da su sankcije između partnera pogrešan put. Na kraju, naša je suverena odluka odakle ćemo kupovati energetske resurse – naglasio je Maas.

Njemački ministar spoljnih poslova napomenuo je da nijedna država ne može prijetnjama da diktira energetsku politiku EU. On je naglasio da se i na nivou EU, takođe, razgovara o ovoj temi, na koji način sankcije krše međunarodno pravo. Maas je podsjetio da je i tokom razgovora sa američkim državnim sekretarom Majklom Pompeom izneo jasan stav.

Proširenje sankcija i pismo tri senatora

Američki senatori Ted Kruz, Džin Šahin i Džon Baraso predstavili su u Senatu nacrt zakona kojim se proširuju sankcije protiv gasovoda “Sjeverni tok dva”. Američki državni sekretar Majkl Pompeo naveo je da projekat pada pod Zakon o suprotstavljanju neprijatelja Amerike putem sankcija. Ovaj potez Amerike izazvao je oštre kritike u Njemačkoj.

Maas je juče razgovarao telefonom sa Pompeom o pismu tri senatora u kome se upozorava da bi jednoj njemačkoj firmi mogle da budu uvedene zbog učešća u projektu gradnje gasovoda “Sjeverni tok dva” sa Rusijom. U pismu senatora Teda Kruza, Toma Kotona i Rona Džonsona pominje se njemačka firma “Faerhafen Šasnic” pod čijom je kontrolom luka na ostrvu Ruegen u Baltičkom moru.

U luku pristaju brodovi koji učestvuju u gradnji “Sjevernog toka dva” kojim će stizati prirodni gas iz Rusije u Njemačku.

SAD tvrdeda će projekat ugroziti evropsku sigurnost jer će Njemačka i EU previše zavisiti od ruskog gasa. Protiv projekta su Ukrajina i Poljska koje će gasovod zaoobići jer ide ispod Baltičkog mora.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj