RUSI SE POHVALILI DA JE VEĆ NARUČENO MILIJARDU DOZA NJIHOVE VAKCINE ‘SPUTNJIK V’! Struka sumnja u njenu efikasnost jer joj tek predstoji treća faza ispitivanja: ‘Ruski potez lakomislen i bezobziran, provode eksperiment na širokoj populaciji’

Rusija je svoju prvu registrovanu vakcinu protiv virusa korona namijenjenu stranom tržištu nazvala “Sputnjik V” po prvom svjetskom satelitu, izjavio je danas šef zdravstvene fondacije RDIF Kiril Dmitrijev.

vakcina-ruska

On je kazao da je Rusija već dobila zahtjeve više od 20 zemalja za milijardu doza nove vakcine, prenosi Rojters.Dmitrijev se obratio novinarima nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio da je registrovana prva vakcina protiv virusa korona nakon dvomjesečnog testiranja na ljudima.

Proizvodit će se u pet država

Rusija je dogovorila proizvodnju svoje vakcine protiv virusa korona u pet zemalja, a raspoloživi kapaciteti mogućavaju proizvodnju 500 miliona doza godišnje, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

Dmitrijev je naglasio da bi proizvodnja ruske vakcine protiv COVID-19 mogla početi na Kubi u novembru.

“Kuba ima odličan kapacitet proizvodnje vakcine… Razmatramo početak proizvodnje vakcina s nekoliko kubanskih kompanija. Vjerujemo da bi Kuba mogla da postane jedan od ključnih centara za proizvodnju vakcina”, rekao je Dmitrijev tokom video-konferencije u međunarodnom multimedijalnom pres-centru MIA “Rusija danas”.

Dmitrijev je saopštio da će sutra početi treća faza testiranja vakcine protiv korone.

Putin je naveo da je vakcinu primila i jedna njegova kćerka. “Poslije prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sutradan 37 i to je bilo sve“, rekao je Putin. On je dodao da se njegova kćerka osjeća dobro i da ima visok nivo antitijela, prenosi agencija TASS.

Predsjednik Rusije je izrazio je nadu da će se vremenom pojaviti više vakcina protiv virusa korona. Prvu rusku vakcinu protiv virusa korona zajednički su razvili istraživački institut Gamaleja i rusko ministarstvo odbrane.

Struka sumnja u efikasnost

 Ruska najava odobrenja za cjepivo protiv koronavirusa nakon manje od dva mjeseca kliničkih ispitivanja na ljudima izazvala je uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje koji kažu da je teško vjerovati vakcinio za koju nisu objavljeni svi podaci iz tih ispitivanja.

Odlučna da bude prva u svjetskoj utrci u razvoju cjepiva protiv pandemijske bolesti covid-19, Rusija tek treba provesti kliničko ispitivanje širokih razmjera koje će rezultirati podacima o tome djeluje li – a to je, prema imunolozima i stručnjacima za zarazne bolesti, “lakomisleni” potez.

“Rusija zapravo provodi eksperiment na razini velike populacije”, kaže Ayfer Ali, specijalistica za ispitivanja lijekova u Warwick Business School u Britaniji.

Ona kaže da takvo munjevito odobravanje može značiti da se moguće negativne nuspojave cjepiva neće otkriti. A one, iako vjerojatno rijetke, mogle bi biti teške, upozorava ona.

Francois Balloux, stručnjak genetskog instituta pri University College London, kaže da je to “lakomislena i blesava odluka”.

Masovno cijepljenje s neprimjereno testiranim cjepivom neetično je”, kaže on. “Bilo koji problem s ruskim programom cijepljenja bio bi poguban i s negativnim učincima na zdravlje, a i zbog toga što bi odgodio prihvaćanje cjepiva u populaciji.”

Kažu da bi šteta mogla biti veća od sadašnjih problema

Njegove riječi potvrđuje i Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial College London, koji kaže da bi kolateralna šteta primjene cjepiva za koje se ne zna je li sigurno i učinkovito bilo “nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema”.

U ovom trenutku desetak proizvođača lijekova širom svijeta, koji razvijaju cjepivo, provodi ispitivanja mogućih cjepiva na velikom uzorku stanovništva, a svako ispitivanje uključuje desetke hiljada dobrovoljaca.

Nekoliko njih koji su najviše odmaknuli poput Moderne, Pfizera i AstraZenece nadaju se da će do kraja godine znati jesu li njihova cjepiva sigurna.

Svi će objaviti rezultate ispitivanja i podatke o sigurnosti cjepiva i podnijet ih nadležnim tijelima u SAD-u, Europi i drugdje na provjeru.

Rusko je ministarstvo zdravlja takvo odobrenje izdalo prije takvih ispitivanja koja obično označavaju treću fazu ispitivanja i uključuju tisuće ispitanika. Takva ispitivanja smatraju se neophodnim preduvjetom ishođenja odobrenja za stavljanje u promet cjepiva.

“Ruski potez je bezobziran”

Peter Kremsner, stručnjak njemačke sveučilišne bolnice u Tübingenu, koji radi na kliničkom ispitivanju cjepiva CureVac, kaže da je ruski potez bezobziran.

“Normalno trebate veliki broj ljudi testirati prije odobrenja cjepiva”, kaže on. “Mislim da je bezobzirno to učiniti ako nisu testirani mnogi ljudi.”

Stručnjaci ističu da izostanak objavljivanja podataka o ruskom cjepivu uključujući kako je napravljeno i detalje o sigurnosti, imunom odgovoru i može li spriječiti infekciju covid-19 ostavlja u mraku znanstvenike, zdravstvene vlasti i javnost.

“Nemoguće je znati je li rusko cjepivo učinkovito bez podnošenja znanstvenih podataka na analizu”, kaže Keith Neal, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na britanskom sveučilištu Nottingham.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj