DOK IZ SAD-a I NJEMAČKA JAVNO IZRAŽAVAJU SUMNJE U NJENU EFIKASNOST, NA TRŽIŠTIMA UZBUNA: Ruska vakcina protiv Covida 19 oborila cijene zlata i srebra

Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci izjavio je da ozbiljno sumnja da je jučer odobrena vakcina protiv koronavirusa u Rusiji sigurna i efikasna.

rererer

„Nadam se da će Rusi definitivno dokazati da je vakcina sigurna i efikasna. Ozbiljno sumnjam da je tako”, rekao je Fauci.

Fauci je ukazao da američka javnost, kada čuje informacije o razvoju vakcine u Rusiji ili Kini, uvijek mora znati da se u tim zemljama sigurnosni standardi razlikuju od onih u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sumnju u kvalitet i bezbjednost ruske vakcine protiv koronavirusa izrazila je i Njemačka i istakla da se lijek u Evropskoj uniji može registrovati tek poslije svih kliničkih ispitivanja.

Bezbjednost pacijenata je najviši prioritet. Nema podataka o kvalitetu, efikasnosti i bezbjednosti ruske vakcine”, rekla je portparolka ministarstva zdravlja za njemačku mrežu RND.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopćio je jučer da je Rusija prva zemlja koja je registrovala vakcinu protiv Covida 19 poslije manje od dva mjeseca ispitivanja na ljudima.

Ruska vakcina protiv kovida oborila cijene zlata i srebra

Cijene plemenitih metala zabilježile su noćas drastičan pad na azijskim tržištima usljed oporavka apetita za rizikom nakon ohrabrujućih ekonomskih podataka i nada u novi američki paket ekonomskih podsticaja koji je pogurao indeks S&P500 blizu rekordnih nivoa.

Cijena zlata na spot trgovanju pala je za čak 5,2 posto, na 1.921,50 dolara po unci, što je najveći jednodnevni pad u sedam godina i daleko ispod rekordnog nivoa zabilježenog u petak od 2.072,50 dolara, izvještava Rojters.

Oštar pad vrijednosti registrovali su i drugi plemeniti metali, pri čemu je srebro potonulo za čak 13,8 procenata, najviše u jednom danu od oktobra 2008. Na zatvaranju trgovanja cijena srebra je bila u padu za 13,4 posto, na 25,24 dolara po unci.

Vrijednost platine se stropoštala za 4,7 procenata, na 940,08 dolara, a u istom procentu je pala i cijena paladijuma na 2.116,33 dolara po unci.

„Ovo je mini udar. Nismo mogli da ignorišemo jutrošnje udarne medijske naslove o potencijalnoj ruskoj vakcini, tako da se optimizam investitora za ulaganja u kompanijske akcije samo nastavio”, izjavio je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u brokerskoj kući Oanda.

Na američkom terminskom tržištu cijena zlata je jutros pala za 4,6 procenata, na 1.946,30 dolara za uncu.

Bolji od očekivanih ekonomskih podataka u SAD-u uticali su na ubrzanje rasprodaja žutog metala, kaže Edvard Mora, ali dodaje da su izgledi za zlato i dalje snažni. Proizvođačke cijene u SAD-u su porasle više nego što se očekivalo u julu, a opšti indek S&P na Wall Streetu primakao se rekordnon maksimumu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj