JEDNOSTRANE TURSKE ODLUKE IZAZIVAJU TENZIJE U ISTOČNOM MEDITERANU! Macron: U narednim ću danima ojačati francusko vojno prisustvo u toj regiji!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je zabrinutost zbog napetosti u istočnom Mediteranu izazvanih turskim istraživačkim misijama te je najavio jačanje francuskog vojnog prisustva u ovoj regiji.

la-france

“Situacija na istočnom Mediteranu je zabrinjavajuća”, napisao je Macron na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

“Jednostrane odluke Turske o istraživanju nafte uzrokuju tenzije. Ovo mora stati kako bi se omogućio miran dijalog između susjeda i saveznika u okviru NATO-a.

Odlučio sam u narednim danima privremeno ojačati francusko vojno prisustvo na istočnom Mediteranu, u saradnji sa europskim partnerima uključujući i Grčku“, naglasio je francuski predsjednik.

fgfggfg

Ovaj Macronov potez dolazi dva dana nakon što je Turska (10.8. 2020) ponovo poslala istraživački brod u sporne vode, što je bila reakcija na pomorski sporazum kojeg su, sa druge strane, Egipat, Grčka i Kipar potpisali 7.8.2020. godine.

Upozorenje Iranu

Predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u srijedu u telefonskom razgovoru s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem da je protiv “svakog vanjskog uplitanja” u Libanu nakon razorne eksplozije prije osam dana poslije koje su uslijedili protuvladini prosvjedi.

Macron je podsjetio na potrebu izbjegavanja eskalacije napetosti te uplitanja izvana i pozvao je na pružanje potpore uspostavi vlade koja bi upravljala izvanrednim stanjem, navelo je predsjedništvo u priopćenju. 

Također je naglasio važnost “hitnog djelovanja u okviru koji su postavili Ujedinjeni narodi tokom Međunarodne konferencije podrške Bejrutu i libanonskom narodu”.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

  1. […] JEDNOSTRANE TURSKE ODLUKE IZAZIVAJU TENZIJE U ISTOČNOM MEDITERANU! Macron: U narednim ću danima oj… DOK TRAJE BLOKADA IZGRADNJE ‘SJEVERNOG TOKA 2’: Egipat, Grčka i Kipar potpisali pomorski sporazum da bi se suprotstavili Turskoj! […]

Komentiraj