TO NIKADA NIJE NI BILO NA DNEVNOM REDU! Češki premijer: Ne vidim razloga da u našoj zemlji budu raspoređeni američki vojnici!

Češke vlasti ne vide razlog da razmještaju u svojoj zemlji američke vojnike, izjavio je novinarima češki premijer Andrej Babiš uoči početka pregovora sa američkih državnim sekretarom Majkom Pompeom, koji je stigao u posjetu u tu zemlju.

Czech Prime Minister Andrej Babis fraud investigation reopened ...

Komentarišući premještanje 12 hiljada američkih vojnika, trenutno raspoređenih u Njemačkoj, Babiš je rekao da ne vidi smisao u tome da oni budu raspoređeni u Češkoj.

„Ne vidim razlog zbog čega bi trebalo da imamo američke vojnike u svojoj zemlji. Mi smo NATO saveznici, u tom pogledu se ništa ne mijenja. Još uvek se ne zna kuda će se ti vojnici uputiti iz Njemačke, ali definitivno neće ka nama, to pitanje nikada nije bilo na dnevnom redu. Kao što sam govorio, u pregovorima sa Pompeom me više zanimaju naši trgovinski odnosi i poslovanje naših firmi“, rekao je Babiš.

Pompeo je u utorak ujutro stigao u Prag, a u srijedu će održati pregovore sa premijerom Babišem, poslije ćega će ga primiti predsjednik Češke Miloš Zeman. Američki državni sekretar će u drugoj polovini dana održati govor pred članovima gornjeg doma parlamenta – Senata, i učestvovat će u diskusiji s njima o aktuelnim političkim temama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj