VUČIĆ SPREMAN PRIMITI RUSKU VAKCINU! Filipinski predsjednik otišao korak dalje: ‘Volontirat ću, neka je javno na meni testiraju’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je spreman da primi vakcinu protiv koronavirusa, prenosi ruski RT. 

vakcina-123456

– Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je spreman da bude prvi koji će primiti rusku vakcinu protiv koronavirusa – navedeno je na Twitteru RT-a.

Naime, Rusija aktivno radi na izradi vakcine te je tako svoju prvu registrovanu vakcinu protiv koronavirusa namijenjenu stranom tržištu nazvala je “Sputnjik V” po prvom svjetskom satelitu. Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleya, dobila je zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravstva Rusije.

Predsjednik Filipina spreman volontirati

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je da će volontirati za testiranje nove ruske vakcine protiv kovida-19, jer ima povjerenja.

Dobrovoljno ću i u javnosti primiti vakcinu i bit ću prvi (na Filipinima) na kome će biti izvršeno testiranje – izjavio je Duterte, preneo CNN.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je najavio odobrenje za upotrebu ruske vakcine protiv koronavirusa, rekavši da je Rusija “prva u svijetu napravila vakcinu”, ali je nekolicina američkih zvaničnika izrazilo skepticizam da li je vakcina bezbjedna i efikasna.

Šta zvaničnici u RS-u kažu o ruskoj vakcini?

Odgovarajući na pitanja novinara o vakcini registrovanoj u Ruskoj Federaciji, direktor Instituta za javno zdravstvo bh. entiteta RS-a Branislav Zeljković je rekao da su neophodni dodatni podaci u smislu koja su vršena testiranja, koju dokumentaciju vakcina posjeduje i koje sve standarde, sistem kvaliteta ispunjava.

– Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine dužna je da uradi procjenu kvaliteta svakog medicinskog proizvoda, lijeka, pošto vakcine spadaju u visokorizične lijekove, neophodno je da oni urade procjenu u smislu da li vakcina ispunjava sve standarde koji se zahtijevaju u našoj zemlji. U skladu sa tim očekujemo više informacija o samoj ruskoj vakcini da bismo mogli zauzeti određen stav – rekao je Zeljković.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj