BROJNE REAKCIJE NA SPORAZUM IZRAELA I UAE-a! Palestinski zvaničnici ogorčeni: ‘Izdali ste Jerusalem, Al-Aqsu i našu borbu’

Izrael govori o ‘historijskom sporazumu’, a Palestinci o izdaji nakon što je u četvrtak iznenada objavljeno da su se Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) dogovorili o normalizaciji odnosa.

palestine789

U televizijskom obraćanju naciji izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će sporazum dovesti do “potpunog i formalnog” mira s UAE-om i izrazio nadu da će primjer Abu Dhabija slijediti i druge zemlje u regiji.

Netanyahu je također kazao da je prihvatio zahtjev američkog predsjednika Donalda Trampa da “privremeno zastane” s obećanjem o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale.

Ovo je trenutak bez presedana, povijesni trenutak za mir na Bliskom istoku“, istaknuo je Netanyahu.

‘Izdaja Jerusalema i Al-Aqse’

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, čiji su se dužnosnici činili iznenađeni, neuobičajeno je oštro napao arapskog susjeda i naredio veleposlaniku u Abu Dhabiju da se odmah vrati kući.

Palestinsko vodstvo odbacuje i osuđuje trilateralnu iznenadnu objavu UAE-a, Izraela i SAD-a“, rekao je Nabil Abu Rudeineh, Abbasov savjetnik. Čitajući izjavu ispred Abbasova ureda u Ramallahu, Abu Rudeineh je istaknuo da je sporazum “izdaja Jerusalema, Al-Aqse i palestinske borbe”.

Sporazum je veliki diplomatski uspjeh Netanyahua koji je u zemlji izložen žestokim kritikama zbog načina na koji upravlja koronakrizom i ekonomijom. No, sporazum je razljutio ultrakonzervativne židovske naseljenike koji žele pripojenje Zapadne obale.

Netanyahu je podsjetio da je obećao da će proširiti izraelski suverenitet nad teritorijem, uključujući židovska naselja, koji Palestinci žele za buduću državu, ali je jasno dao do znanja da treba zeleno svjetlo Washingtona.

“Izdao nas je. Izdao je pola miliona stanovnika u tom području i stotine tisuća birača”, rekao je David Elhayani, čelnik doseljeničkog vijeća Yesha.

Abbas, vođa palestinske samouprave i krovne Palestinske oslobodilačke organizacije, dvije godine odbija sudjelovati u bilo kakvim političkim dogovorima s Trampovom administracijom koju optužuje da je na izraelskoj strani.

Hanan Ashrawi, palestinski veteran u pregovorima, rekao je: “Bili smo slijepi. Njihovi tajni dogovori sada su izašli na svjetlo dana. To je čista prodaja.”

U sporazumu se često spominje izraz “normalizacija”, pojam koji svaka strana različito tumači. Za Izrael i Bijelu kuću radi se o dobrodošloj novoj suradnji s ključnim igračem u Zaljevu, regiji iz koje je Izrael već jako dugo izoliran, nakon dva mirovna sporazuma koje je Izrael potpisao s neposrednim susjedima, Egiptom i Jordanom.

I Hamas odbacio sporazum

No, za brojne Palestince i druge arapske zemlje ta riječ ima uglavnom negativno značenje.

Palestinski islamistički pokret Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, ocijenio je da normalizacija odnosa Izraela i UAE-a “ne pomaže palestinskoj borbi” i da je “bjanko ček” za nastavak izraelske okupacije.

Dogovor odbacujemo i osuđujemo. On ne pomaže palestinskoj borbi i smatramo ga nastavkom nijekanja prava palestinskog naroda”, rekao je u Gazi glasnogovornik Hamasa Hazem Kasim.

U rijetkom primjeru jedinstva čelnik te organizacije Ismail Hanijeh telefonom je razgovarao s Abbasom kako bi mu prenio da “apsolutno odbacuje sporazum”, rekli su Hamasovi dužnosnici.

Bez reakcija iz Saudijske Arabije, Iran oštro protiv

Zasad nema službene reakcije Saudijske Arabije, ali neki su Saudijci tvitali pod hashtagovima “normalizacija je izdaja”, “UAE” i “Izrael.”

Mohammed Ali al-Houthi, čelnik proiranskih Hutija u Jemenu, rekao je da je sporazum izdaja palestinske stvari i panarabizma.

Visoki iranski dužnosnik procijenio je da sporazum neće donijeti mir u regiji.

“Novi pristup UAE-a normalizaciji veza s izmišljenim, kriminalnim Izraelom ne pridonosi miru i sigurnosti, nego je u službi cionističkih zločina”, napisao je na Twitteru Hossein Amir-Abdollahian, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova.

Ponašanje Abu Dhabija nema opravdanja i okreće leđa palestinskoj borbi. Uz takvu stratešku grešku, UAE će progutati cionistička vatra”, dodao je.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su u četvrtak uz posredovanje Sjedinjenih Država historijski dogovor koji će dovesti do pune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja.

U zajedničkoj izjavi američkog predsjednika Donalda Trampa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i prijestolonasljednika Abu Dhabija Mohammeda Al Nahyana stoji kako se nadaju da će “historijski preokret pridonijeti uspostavi mira na Bliskom istoku”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj