JEDAN OD FILMOVA KOJI SU OBILJEŽILI KRAJ STOLJEĆA: Woody Allen, a ne Tom Cruise, trebao je glumiti u filmu “Oči širom zatvorene”

Jedan od filmova koji su obilježili kraj 20. stoljeća zasigurno je „Oči širom zatvorene“ iz 1999. godine redatelja Stanleya Kubricka.

Eyes Wide Shut, 20 years on: How does Stanley Kubrick's last ...

Slavni redatelj umro je šest dana nakon što je završio film i prikazao ga glavnim glumcima, Tomu Cruiseu i Nicole Kidman. Film je temeljen na knjizi iz 1926. godine „Dream Story“ koju je napisao Arthur Schnitzler, a Kubrick je radio 30 godina na ovom filmskom projektu i pred smrt ga je uspio realizirati.

U tom filmu Cruise glumi psihijatra koji se slučajno upušta u seksualnu odiseju nakon što sazna da ga supruga (Nicole Kidman, koja je u to vrijeme bila supruga Toma Cruisea) vara.

Za dva mjeseca biti će objavljena knjiga  „Stanley Kubrick: An American Filmmaker“, nova biografija koju je napisao David Mikics, u kojoj autor otkriva kako Kubrick uopće nije namjeravao za glavnu ulogu angažirati Toma Cruisea.

Mikics piše kako je, kada je u sedamdesetima pripremao ovaj filmski projekt, Kubrick tražio glumca koji u sebi ima dozu komičnosti pa je zamislio Woodyja Allena ili Stevea Martina u glavnoj ulozi.

Planiranje se odužilo, ušlo u osamdesete godine prošlog stoljeća, te Mikics navodi kako je u Kubrickovoj  bilježnici iz tog doba pronašao listu glumaca koje je redatelj smatrao potencijalnim izborom za glavnog glumca, a to su bili Dustin Hoffman, Warren Beatty, Alan Alda, Albert Brooks, Bill Murray, Tom Hanks i Sam Shepherd.

Na kraju, kada se ušlo u devedesete godine, Kubrick je odabrao glumca koji nije imao nikakve veze s komedijama i nije imao komičarskog iskustva, a to je Tom Cruise. Mikics smatra kako je Kubrick želio komičara kako bi se na taj način glavni lik filma, humorom, branio od optužbi. Kako nije odabrao glumca s komičarskom notom, glavni lik nije mogao braniti svoje postupke.

S obzirom da je Kubrick bio perfekcionist, trebalo mu je godinu i pol dana da snimi i završi film, od čega je osam mjeseca otpalo na montažu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj