PODVODNE MINE I KRSTAREĆE RAKETE! Tajvan pregovara sa SAD-om o nabavci oružja

Tajvan pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o nabavci podvodnih mina, kao i krstarećih raketa za obalnu odbranu, izjavila je tajvanska ambasadorica u SAD-u Hsiao Bi-khim.

Taiwan strives to bolster forces in response to Beijing sabre ...

Hsiao je rekla da se Tajvan suočava sa “egzistencijalnim pitanjem preživljavanja”, s obzirom da Kina polaže pravo na teritorijalni suverenitet nad otokom i da je zato potrebno da proširi svoje asimetrične mogućnosti, prenosi Reuters.

“Ono što podrazumijevamo pod asimetričnim mogućnostima je isplativo, ali dovoljno smrtonosno da posluži kao odvraćanje – da bilo kakvo razmatranje invazije postane vrlo bolno”, rekla je Hsiao.

Ona je navela da Taipei trenutno sarađuje sa SAD-om na pribavljanju niza hardvera, uključujući krstareće rakete koje bi djelovale u kombinaciji s autohtonim raketnim sistemom na Tajvanu kako bi pružili bolju obalnu odbranu.

Izgradnja odbrane

Ambasadorica je rekla da je Tajvan također želio da ojača odbranu na otocima svojim kontrolama u Južnom kineskom moru, za koja Peking tvrdi da pripadaju Kini.

“Za Tajvan, naš prioritet u preživljavanju uključuje izgradnju odbrane samog Tajvana, ali i otoka koja Tajvan trenutno kontrolira u Južnom kineskom moru,“ rekla je Hsiao.

Washington je prekinuo zvanične veze sa Taipeijem 1979. godine u korist Pekinga, ali je i dalje najveći snabdjevač oružja na Tajvanu i zakonom je obavezan da mu osigura sredstva za odbranu, podsjeća agencija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj