U KINI HARA BUBONSKA KUGA! Zbog širenja smrtonosne bolesti, Rusija se odlučila za drastične mjere

U strahu zbog širenja bubonske kuge u Kini i Mongoliji, sa kojom se graniči, Rusija je vakcinisala hiljade svojih građana.

kina-kuga123

U Sibiru je do sada vakcinisano 2.500 odraslih i 623 dece, a u zabačenim selima se sprovodi sveobuhvatna sanitacija u cilju uništavanja buha, koje žive na glodarima i prenose zarazu.

“Rospotrebnadzor”, ruska organizacija za zaštitu prava potrošača i blagostanja ljudi, saopštio je da je “u Ovjurskom okrugu i Mongun-Tajginskom okrugu, koji zahvataju površinu od oko 340 kvadratnih kilometara, utvrđena široka rasprostranjenost patogena koji izazivaju kugu”.

– Najugroženije područje u Ovjurskom okrugu je naselje Handagajt, koje ima 3.000 stanovnika – navodi “Rospotrebnadzor”.

Zaposleni i epidemiološki timovi tu su sproveli dezinfekciju radi stvaranja zaštitne barijere, pri čemu su očistili od izazivača površinu od 4.000 hektara oko sela.

Kako se navodi, osam pastirskih logora u kome živi ukupno 51 osoba, uključujući i 16 dece, izloženo je ozbiljnom riziku od infekcije, prenosi express.co.uk

Mjere su uvedene nakon što je objavljeno da su u Unutrašnjoj Mongoliji preminule dvije osobe od bubonske kuge. U ovoj kineskoj autonomnoj pokrajini dva sela su zatvorena u karantin.

U gradu Bajanuru preminuo je muškarac obolio od bubonske kuge kome je otkazalo nekoliko organa. Trag njegovih kontakata vodi do njegovog rodnog sela, koje je odmah stavljeno u strogi karantin, nekoliko nedelja nakon što je već zatvoreno jedno selo.

Mjesto stanovanja preminulog zapečaćeno je i sprovodi se sveobuhvatna epidemiološka istraga – saopštile su vlasti u Bajanuru, upozorivši na “opasnost od širenja kuge i u tom gradu.”

U prošli četvrtak je u susjednom gradu Baotou, najvećem u autonomnoj pokrajini Unutrašnja Mongolija, preminula još jedna osoba od bubonske kuge. Kako su saopštile vlasti Baotoua, muškarac je umro od kolapsa krvotoka uslljed infekcije bubonskom kugom, nakon čega su odmah zatvorili selo Sudži Sincu, gde je preminuli prvi put došao u dodir s bolešću.

Bubonska kuga je veoma zarazna i često smrtonosna bolest, pa otuda ovako ekstremne mjere.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je udio smrtnih slučajeva među oboljelima od ove bolesti, ukoliko se ne liječe, između trideset i 100 odsto.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj