AMERIČKA AMBASADA POZDRAVILA AKCIJE PROTIV KORUPCIJE! Određen jednomjesečni pritvor za 17 sarajevskih policajaca uhapšenih u akciji “Dar 1”

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za 17 pripadnika MUP-a KS uhapšenih u akciji “Dar 1”.

Ko je 18. uhapšeni policajac? Riječ je o Nerminu Kolaru | Crna ...

Potvrdila je to za Faktor Amra Hodžić, glasnogovornica Općinskog suda u Sarajevu.

Podsjetimo, u akciji “Dar 1” uhapšeno je ukupno 18 policajaca. Od tog broja, njih 17 je osumnjičeno za primanje dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Na teret im se stavlja više od stotinu krivičnih djela primanja dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebe službenog položaja.

Jedan policijski službenik osumnjičen za pomoć učinitelju nakon krivičnog djela i odavanje službene tajne.

Za njega nije zatražen pritvor, ali su tražene mjere zabrane obavljanja dužnosti policijskog službenika.

Sud je i ovaj prijedlog Tužilaštva prihvatio, te u odnosu na ovog policajca odredio traženu mjeru zabrane.

Za 15 osumnjičenih pritvor je zatražen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, te zbog uznemirenja javnosti. Za jednog osumnjičenog pored ova tri razloga i zbog bojazni od bjekstva, dok je za jednog osumnjičenog pritvor zatražen samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke – kazao je ranije za Faktor Alem Hamzić, službenik za informisanje Tužilaštva KS.

Akcija hapšenja pripadnika MUP-a KS izvedena je prekjučer pod nadzorom Tužilaštva KS i u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Američka ambasada u BiH se oglasila povodom hapšenja sarajevskih policajaca

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se danas povodom hapšenja 18 pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo zbog korupcije.

Promocija vladavine zakona i borba protiv korupcije i dalje su najvažniji zadaci za BiH. Američka ambasada pozdravlja nedavne akcije poduzete protiv korupcije u okviru sarajevske saobraćajne policije – saopćeno je na zvaničnom Twitter nalogu Ambasade.

Dodali su da im je zadovoljstvo što mogu najaviti da će putem INL programa za borbu protiv korupcije podržati Kantonalnu policiju Sarajevo kampanjom za odnose s javnošću kojom se građani potiču na prijavu korupcije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj