NOĆNA MORA ZA AUTORE I PRODUCENTE: Osam filmova koji su prošli pravi pakao da dođu do publike

Svima je san da snime odličan film, ali šta se dogodi kada snimanje pođe po zlu postajući noćna mora za autore a posebno za producente?

Film - Waterworld | The DreamCage

Za vas smo izabrali filmove koji su zaista doživjeli i proživjeli pravu noćnu moru da bi uopšte bili snimljeni. Od ličnih sukoba na snimanjima, problemima sa budžetom, nametanje tematika od velikih korporacija pa sve do povreda pa čak i smrti!

“Waterworld” (1995)

Snimanje pod vodom je dovoljno teško, a tek ako snimate post apokaliptični film čija radnja pod vodom, onda tu dolazi do velikih problema.

Od prvog dana snimanja sve je pošlo po zlu, uragan je uništio komplet set, Kevin Kostner je umalo umro u oluji, jedan dubler je ostao izgubljen nekoliko dana na moru kada je njegov džet ski ostao bez benzina, a drugi je zamalo umro snimajući pod vodom.

Reditelj Kevin Rejnolds je dao otkaz prije kraja snimanja i ostavio Kostnera da sam režira do kraja. Film je doživio nevjerovatan krah u bioskopima i izgubio nekoliko stotina miliona dolara. “Waterworld” se često navodi kao razlog zbog koga je Kostner prestao biti pripadnik holivudske elite.

“Cleopatra”(1963)

Probijajući budžet 20 puta više od planiranog, “Cleopatra” je jedan najskupljih filmova svih vremena. Prvi producent je dao otkaz nakon probijanja budžeta za pet miliona dolara. Elizabet Tejlor je imala “nenormalne” zahtjeve, počev od toga da je u jednom trenutku željela da snimanje nastave u Rimu, pa je ekipa morala u tom gradu da ponovo namjesti cijelu scenografiju.

Naravno, na snimanju je započela i aferu sa Ričardom Bartonom koja je donijela mnogo neželjenog publiciteta.

Nakon dvije i po godine snimanja, napokon je završen, ali nikako nisu mogli da pokriju troškove snimanja.

“Fitzcarraldo” (1982)

Režiser ovog filma Verner Hercog je imao posebnu viziju što se ovog filma tiče, a ništa ga nije sprečavalo da istu i ostvari. Tako je natjerao cijelu ekipu na setu da blago podigne brod težak 320 tona kako bi dobio što realističniji prikaz nasukanog broda.

To je dovelo do težih povreda tri člana ekipe. Prvobitni glavni glumac Džejson Robar se razbolio na polovini snimanja, pa je Hercog glavnu rolu dodjelio Klausu Kinskom, iako je prethodno sa njim imao fizički sukob na snimanju filma “Božji bijes”.

Ni njihova druga po redu saradnja nije prošla ništa bolje, pa je režiser čak optuživan da je pokušao da unajmi ubicu koji bi izvršio atentat na Kinskog, što je on kasnije demantovao.

“Jaws” (1975)

Snimanje Spilbergovih “Ralja” nije imalo baš sjajan početak, s obzirom na to da je prva klapa pala, a da scenario još uvijek nije bio gotov!

Poznati režiser nije želio da scenario bude identičan kao u istoimenom romanu Pitera Benčlija, što je dovelo do silnih prepravki. To je bio tek početak problema za režisera, s obzirom da su ga zatim na kastingu odbili Robert Duval i Džon Vojt, koji su bili prva dva pika za glavnu ulogu.

Pored toga, ekipa je imala problema sa mehanizmom koji je pokretao vještačku ajkulu, a Robert Šo nije podnosio Ričarda Drajfusa, što je izazvalo silne probleme i rezultovalo kašnjenjem filma od čak 100 dana, i probijanjem budžeta za pet miliona dolara.

“Titanic” (1997)

Čuvenu ljubavnu priču u čijoj je pozadini potonuće tada najvećeg broda na svijetu režirao je Džejms Kameron, a on važi za okorjelog perfekcionistu. Štaviše, opravdano nosi nadimak “najstrašniji čovjek u Holivudu”, a to je i više nego dovoljan razlog za veoma komplikovano snimanje.

Kameron nije imao nikakav problem što glumačka ekipa provodi sate u ledenoj vodi oko njegove replike Titanika. Iako je to na kraju izazvalo da čak 50 članova ekipe završi u bolnici, a dvoje dobiju ozbiljnu upalu pluća.

Iako je debelo premašio planirani budžet i poslao skoro cijelu glumačku ekipu u bolničku postelju, ovaj film je od Kamerona napravio “kralja Holivuda”, što je on samo kratko prokomentarisao: “Vrijedilo je”.

“Apocalypse Now” (1979)

Prvobitno planirano petomjesečno snimanje pretvorilo se u košmarnih 16 mjeseci pravljenja filma koje je, naravno, višestruko premašilo planirani budžet. Snimanje “Apokalipse” pretvorilo se u pravu bitku, s obzirom na to da je reditelj Frensis Ford Kopola ratovao sa nevjerovatno lošim vremenom, koje je kulminiralo obilnim višenedjeljnim pljuskovima i uraganom, koji je potpuno uništio set na kojem se do tada snimao.

Ako mislite da mu je sa glumcima bilo lakše, varate se. Umjesto Harvija Kajtela u ekipu je ubacio Martina Šina, koji je nedugo zatim doživio srčani udar usred snimanja scene. Marlon Brando se na snimanju pojavio sa velikim viškom kilograma i totalno nepripremljen, što je natjeralo Kopolu da prepravi većinu njegovih scena i dijaloga, a uz to je pravio dodatnu tenziju pošto je nekoliko puta prijetio da će izvršiti samoubistvo za vrijeme snimanja.

“The Crow” (1994)

Za razliku od silnih problema koji su zadesili prethodna filmska ostvarenja na ovoj listi, snimanje ovog filma je išlo apsolutno savršeno, sve dok se na snimanju nije desila jedna od najvećih nesreća Holivuda, kada je poginuo glavni glumac Brendon Li. Zahvaljujući nedovoljnim poznavanju oružja i nepravilnim rukovanjem istog, Li je upucan u stomak za vrijeme snimanja jedne od scena, i to istom silinom kao da ga je pogodio pravi metak.

Glumac je zadobio smrtonosne povrede, i preminuo samo par sati kasnije. U trenutku nesreće ostalo je samo nedjelju dana do kraja snimanja, pa je od dotadašnjeg snimljenog materijala napravljena posljednja scena u filmu.

“Twilight Zone: The Movie” (1983)

U jednoj od najvećih nesreća na snimanju filmova ikada, korišćenje pirotehnike radi što boljeg postizanja specijalnih efekata dovelo je do pada helikoptera u kome se nalazio glumac Viktor Morou kao i dvoje ilegalno angažovane djece koji su glumili u ovom ostvarenju.

U narednih deset godina tvorci ovog filma bili su na optuženičkoj klupi u nekoliko suđenja zbog ove tragedije, ali su na kraju proglašeni nevinim po optužbi za ubistvo.

Komentiraj