NORMALIZACIJA ODNOSA KORISNA ZA SVE: EU pozdravila sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, na Zapadnoj obali protesti

Evropska unija (EU) u petak je pozdravila sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o uspostavljanju formalnih diplomatskih veza, javlja Anadolu Agency (AA).

NOVA GENERACIJA EU': Predstavljena nova strategija oporavka ...

“Normalizacija odnosa će biti od koristi za obje strane, a važna je i u pogledu regionalne stabilnosti”, rekla je novinarima Nabila Massrali, glasnogovornica za vanjsku politiku Evropske komisije.

Naglasila je da EU i dalje podržava ideju dvodržavnog rješenja kao jedinog puta za okončanje krize između Izraela i Palestine.

“EU je posvećena dvodržavnom rješenju i spremna je raditi na obnovi pregovora između Izraelaca i Palestinaca“, rekla je Massrali.

Na Zapadnoj obali protesti

Stotine Palestinaca okupile su se na ulicama na Zapadnoj obali i palile zastave Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) te fotografije prijestolonasljednika Mohameda bin Zayeda u znak nezadovoljstva uspostavljanju odnosa UAE s Izraelom, javlja Anadolu Agency (AA).

Svjedoci navode kako je na stotine Palestinaca demonstriralo u različitim dijelovima Zapadne obale, u znak protesta zbog sporazuma UAE o zvaničnoj normalizaciji odnosa s Izraelom.

U gradu Yatta, u guvernatu Hebron, grupa maskiranih muškaraca je zapalila zastavu UAE.

Demonstranti su uzvikivali i različite slogane ističući kako odbacuju sporazum o normalizaciji koji su nazvali izdajom, navode svjedoci.

U gradu Nablusu stotine ljudi su osudile sporazum tokom protesta održanih nakon džuma-namaza (molitve muslimana petkom) na trgu Al-Shuhada. Mnogi mlađi muškarci koji su prisustvovali protestima izrazili su svoje nezadovoljstvo i palili fotografije američkog predsjednika Donalda Trumpa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua te prijestolonasljednika Abu Dabija.

U gradu Haris, u guvernatu Salfit, Palestinci su istakli fotografije prijestolonasljednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, na kojem je bio istaknut znak “X” te su uzvikivali poruke osude sporazuma između Emirata i Izraela.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su u četvrtak historijski dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog istoka. Sporazum je postignut posredovanjem predsjednika SAD-a Donalda Trampa.

U zajedničkom saopćenju SAD-a, UAE i Izraela navodi se da će ovim dogovorom promovisati mir u regiji Bliskog istoka, dodajući da je ovaj korak dokaz odvažne diplomatije i vizije trojice vođa, aludirajući na prestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda al-Nahyana, američkog predsjednika Donalda Trampa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

UAE je treća arapska zemlja, nakon Egipta i Jordana, koja je s Izraelom potpisala sporazum o normalizaciji odnosa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj