‘OSTRVO SA ŠEŠIROM’: Malo je dana u godini kada ‘Litla Dimun’ nije prekriven lentikularnim oblacima!

Na Farskim ostrvima, između Suduroja i Stora Dimuna, leži ostrvo strmih litica i površine manje od 1 km2. Usamljeno je i nepristupačno, a stalno je nastanjeno samo galebovima i stadima ovaca koja sa okolnih ostrva tu dovoze na ispašu. Međutim, jedna neobična meteorološka pojava učinila ga je slavnim širom svijeta.

Litla Dimun, ostrvo sa šeširom

Malo je dana u godini kada Litla Dimun nije prekriven lentikularnim oblacima, posebnim formacijama oblika sočiva, koje nazivaju „anđeoskim brodovima” ili „oblacima raja”. Nisu svakodnevna pojava, jer se ne formiraju u ravnicama, već samo iznad visokih usamljenih planina.

Između ostalog, i zbog toga su u davnoj prošlosti bili izvor mnogih zabluda, zabilježenih čak i u Bibliji, jer se vjerovalo da su leteći tanjiri doletjeli iz nepoznatih svjetova.

Lentikularni oblaci (Altocumulus lenticularis) nastaju pod specifičnim uslovima, kada se vlažan vazduh kondenzuje na velikim visinama. Planine se ponašaju kao prirodne barijere koje tjeraju oblake da se kondenzuju brže nego obično, dok se penju na veće visine gde je temperatura prirodno niža.

Nenaseljeni otok Lítla Dímun (Small Dimun)

Posebno je zanimljivo da su lentikularni oblaci statični, ne kreću se već samo menjaju svoj oblik, što je za posmatrače nesvakidašnja senzacija. Pod specifičnim uslovima, oni mogu formirati i „talas oblaka” slažući neobične formacije jednu preko druge.

Nenaseljeni otok Lítla Dímun (Small Dimun)

Čini se da uslovi koji vladaju na ostrvu Litla Dimun, najmanjem od 18 glavnih Farskih ostrva, predstavljaju idealnu kombinaciju visine barijere (planine Sletirnir visoke 414 metara), hladne skandinavske klime i brzine vetra, pa je ono što sporadično viđamo iznad drugih planina ovde svakodnevnica.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj