PROLAZAK UZ NEGATIVAN TEST! Crna Gora sutra otvara granice za sve zemlje zapadnog Balkana

Crna Gora će sutra otvoriti granice za sve zemlje zapadnog  Balkana, a stanovnicima tih zemalja za prelazak crnogorske granice bit će potreban negativan PCR test ili serološki ELESA, rekao je u petak direktor Instituta za javno zdravlje u Podgorici Boban Mugoša.

Crna Gora sutra otvara granicu s BiH, ali uz uvjet - Stolac.co

“Sutra otvaramo granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Kosovom, Sjevernom Makedonijom”, precizirao je Mugoša.

Crna Gora je krajem maja proglasila kraje epidemije na svom teritoriju, a već početkom lipnja u potpunosti otvorila granice za državljane zemalja koje su imale broj aktivno oboljelih ispod 25 na 100 hiljada stanovnika, među kojima je bila i BiH, dok su granice sa Srbijom, Albanijom i Sjevernom Makedonijom zbog loše epidemiološke situacije ostale zatvorene.

To je izazvalo naročito oštru reakciju službenog Beograda, odakle su visoki dužnosnici pozivali svoje građane da ne ljetuju u Crnoj Gori jer „očigledno da tamo nisu poželjni“.

Granica s BiH nije dugo ostala otvorena, jer su crnogorski putnici iskoristili mogućnost da preko te zemlje putuju u Srbiju, i da se vrate u Crnu Goru bez evidencije da su boravili u Srbiji čime su izbjegli boravak u karanteni. Tako su deseci crnogorskih građana sredinom juna u Beogradu pratili nogometnu utakmicu između Crvene Zvezede i Partizana i po povratku u Crnu Goru ponovo donijeli koronavirus koji se brzo proširio pa je za kratko vrijeme Crna Gora od korona-free zemlje došla do države s najvećim brojem aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

Od 14. juna kada je počeo drugi val zaraze u Crnoj Gori koronavirusom se zarazilo više od tri i pol tisuće ljudi, a preminule su 64 osobe. Trenutno su aktivna 1104 slučaja infekcije. U prvom valu od sredine marta do početka svibnja Crna Gora imala svega 324 slučaja zaraze i 9 umrlih.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj