‘PROMOCIJA MIRA’: UN pozdravio historijski sporazum Izraela i UAE

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozdravio je u četvrtak dogovor o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok ga je Iran ocijenio „sramotnim”.

UN chief Antonio Guterres welcomes Israel, UAE agreement

Guterres je pozdravio „svaku inicijativu koja može pridonijeti promicanju mira i sigurnosti na Bliskom istoku”, rekao je glasnogovornik UN-a nakon što su Izrael i UAE objavili da su postigli dogovor, prenosi Reuters.

Historijski dogovor omogućit će punu normalizaciju diplomatskih odnosa između dviju zemalja, a postignut je uz posredovanje SAD-a.

Dogovor je plod dugih pregovora između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a koji su u zadnje vrijeme ubrzani. Zaključen je u četvrtak u telefonskom razgovoru američkog predsjednika Donalda Trampa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i prijestolonasljednjika Abu Dhabija Mohammeda Al Nahyana.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon razgovora stoji kako se trojica čelnika nadaju da će “povijesni preokret pridonijeti uspostavi mira na Bliskome istoku”.

Prema dogovoru, Izrael je suspendirao planove za pripojenje velikog područja Zapadne Obale, rekli su visoki dužnosnici Bijele kuće.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj