RICHARD GRENELL PONOVO ZAKAZAO SASTANAK: Hoti i Vučić potvrdili dolazak u Washington 2. septembra

Richard Grenell, izvjestilac američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije, najavio je u petak, 14. augusta, novi sastanak predstavnika Kosova i Srbije.

UZBUNA U BEOGRADU: Bruxelles će nam sutra uručiti ultimatum ...

Sretni smo da najavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Bijeloj kući na pregovorima 2. septembra“, napisao je Grenell na Twitteru.

Viši zvaničnik u američkoj administraciji kazao je za Radio Slobodna Evropa da će, uz Grenella, domaćin sastanka biti savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien te da Sjedinjene Države vjeruju da je napredak u ekonomskim pitanjima ključ za pomak u mirovnom procesu.

Vučić: “Učestvovat ćemo u razgovorima”

Srbija nije u poziciji, ali ne bi bilo ni dobro da odbija razgovore. U razgovorima ćemo da učestvujemo, a teme, koliko sam razgovarao s Grenellom, jesu ekonomske teme, ono o čemu smo i do sada razgovarali. To je važno za nas i to su dobre teme“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući najavu sastanka u Washingtonu 2. septembra.

Vučić je za TV Pink rekao i da ne zna zašto je Grenell upotrijebio termin pregovori umjesto razgovori i da je to pitanje za njega, navevši da je stav Srbije da se razgovara s drugom stranom, a ne državom, mada i Sjedinjene Američke Države, briselska administracija i najveći dio država Evropske unije vide Srbiju i Kosovo kao dvije nezavisne države.

Hoti potvrdio učešće Kosova

Premijer Kosova Avdulah Hoti saopštio je na Facebooku 14. augusta da su SAD uvijek bile odlučujuće u procesu gradnje države Kosova.

Drugog septembra sastat ćemo se u Bijeloj kući i sa srpskom stranom razgovarati kao dvije nezavisne zemlje o velikim projektima ekonomske saradnje, koji će promijeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona. Kosovo je blagoslovljeno prijateljima koje ima“, naveo je Hoti u svojoj objavi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj