UHAPŠENI RUSKI PLAĆENICI BIT ĆE ISPORUČENI U RUSIJU! EU priprema sankcije protiv Bjelorusije zbog nasilja nad demonstrantima!

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell priprema popis sankcija protiv bjeloruskih dužnosnika zbog nasilja nakon predsjedničkih izbora, kazali su diplomati. 

Među onima koji će biti sankcionirani su oni koji su odgovorni za policijsko nasilje i izbornu prijevaru, kazali su europski izvori. 

Hiljade demonstranata koji su kritizirali izbore održane u nedjelju zadnjih su dana uhićene.  Mnogi su u međuvremenu pušteni na slobodu, ali mnogi tvrde da se s njima u pritvoru loše postupalo.

Europska unija ocijenila je ranije da izbori nisu bili “ni slobodni ni pošteni” i osudila policijsko nasilje.

Državne vlasti primijenile su nerazmjerno i neprihvatljivo nasilje koje je uzrokovalo najmanje jedan smrtni slučaj i mnoge ozlijeđene“, upozorava se u Borrelovoj izjavi. 

U međuvremenu uhapšeni Rusi će biti isporučeni Moskvi?

Rusija je u petak izvijestila da se na njezin teritorij vraćaju 32 borca koja su u julu bila uhićena u Bjelorusiji, gdje su optuženi da su kao plaćenici htjeli destabilizirati tu zemlju uoči predsjedničkih izbora kojih se rezultati osporavaju.

Trideset dva ruska građanina uhićena u Bjelorusiji prešla su granicu i sada su u Rusiji“, rekao je ruski glavni državni odvjetnik u priopćenju, sukladno zahtjevu koji je Minsk uputio početkom kolovoza.

Taj je izvor rekao da je jedan uhićenik, koji ima i bjelorusko državljanstvo, ostao u toj zemlji.

Dana 29. jula 33 Rusa uhapšena su u Bjelorusiji i predstavljena kao “borci” paravojne skupine Wagner koju smatraju bliskom Kremlju.

Minsk ih je optužio da zajedno s bjeloruskom oporbom planiraju “terorističke napade” prije predsjedničkih izbora 9. kolovoza, što su Moskva i oporba zanijekale.

Uhićenja su se dogodila usred mobilizacije za glavnu protukandidatkinju predsjednika Lukašenka, oporbenu čelnicu Svetlanu Tihanovsku, koja se sklonila u Litvu.

Moskva i Minsk u zategnutim su odnosima od kraja 2019. kada je bjeloruski predsjednik optužio Rusiju da želi svesti njegovu zemlju na status vazala i umiješati se u izbore 9. augusta u korist njegovih političkih protivnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ipak je u nedjelju čestitao Aleksandru Lukašenku na ponovnom izboru unatoč optužbama za masovne prevare i velikim prosvjedima koji su nasilno ugušeni.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj